VAND SKAL DER TIL!

Vandingsanlæg med dyser

Læseren af RHODO-NYT er uden tvivl ejer og samler af Rhododendron. Der hersker for en ‘Rhodoman’ næppe tvivl om den bedste pasning og pleje af samlingen, således heller ikke tvivl om planternes krav til fugt.

De stadigt stigende afgifter på vand kan, hvis sommeren skulle blive rigtig tør og varm, nok få en og anden til at blive bekymret for den efterfølgende vandregning. Det er nærmest som at blive stillet over for valget, pest eller kolera. De fleste samlere har planter de nødigt vil miste. Desuden er der store værdier ‘gemt’ ude i haven, så regnestykket bliver sandsynligvis gjort op til havens fordel og vandregningens tilsvarende bagdel.

Tilbage er der kun muligheden for at spare, ved at vande fornuftigt. Alle ved, at det bedste tidspunkt er efter solnedgang, og at vandet skal ind under planternes bladmasse. Det kan gøres manuelt, på kølige april-maj aftener, eller på dejlige varme sommeraftener, med familiens begejstrede sanktion af det valgte tidspunkt!

Så tag jer nu sammen, og få lavet det vandingsanlæg. Det koster godt nok lidt penge, ca. 5-600 kr. for 25m², men hvad koster vores planter ikke?

I al sin enkelthed består systemet af en halv-tomme pvc-slange, en prop i den ene ende, og en kobling til haveslangen i den anden ende. Undervejs bores der huller med et 3,2 mm bor, og her isættes de tyndere sideslanger i hvis modsatte ende selve vandingsdysen monteres. Dysen holdes i den ønskede højde over jorden ved hjælp af et jordspyd, eller en bambuspind. Systemet kan graves lidt ned i jorden, og det er 100% frostsikkert. Jeg anbefaler altid at nedgrave hovedslangen langs en af bedets kanter. Erfaringen viser nemlig, at man som tiden går, får brug for at ‘finde’ hovedslangen igen, for at isætte en ny sideslange. I takt med at planterne vokser, kommer de til at ‘skygge’ for hinanden, så at ‘sidemanden’ ingen vand får. En enkelt dyse spreder vandet 4,2 meter i diameter ved normalt vandtryk. I dag findes også dyser til 180 og 90 graders vanding. Desuden kan dyserne enkelt og billigt ændres til større eller mindre spredning. Ved den rette placering af den enkelte dyse kan man således lede vandet netop derhen hvor det skal bruges, og endda undlade at vande gangarealer, terrassen, græsplænen og de mere tørketålende planter.

Jeg har i dag mere end 30 års erfaring med systemet, reparationer er kun forekommet, når jeg med spaden har ‘klippet’ en slange over (samlestykker findes), en anden grund til at nedgrave hovedslangen helt ude ved bedets kant! Når efteråret kommer glemmer jeg alt om vandingsanlægget, og når det skal bruges første gang efter den hårde forårssol, så afmonterer jeg en del af selve dyserne, sætter fuld tryk på vandet, og lader trykket spule det slam ud, som har samlet sig i løbet af vinteren. Selve dysens overpart kan med et enkelt greb skilles ad. Det kan være nødvendigt, hvis smågrus i vandet, eller en edderkop har stoppet selve dysen. Den renses ganske enkelt med en nål, og er klar til brug igen.

Systemets enkelthed gør, at alle uden brug af andet værktøj end en hobbykniv, et håndbor, og en skruetrækker til spændebåndet for enden af hovedslangen, kan montere et anlæg i et bed på flere hundrede m² i løbet af en formiddag. Det er muligt at trække en hovedslange gennem hele haven, og kun vande i enkelte bede undervejs. Når så behovet opstår, eftermonteres de nødv. dyser. De nye fittings til hovedslangen: forlængerstykke, T-stykke, hjørnestykke og endeprop, passer så fint i hovedslangen, at jeg ikke mere bruger spændebånd. For at få delene samlet, er det en god idé at bruge “kærgården”, så glider de nemt ind i hinanden!

Hvordan så med økonomien? I sommeren 1991 havde jeg dækket ca. 60% af haven. I den varme efterfølgende sommer havde jeg hele haven dækket. Det år faldt vort vandforbrug med 51 kubikmeter! Af andre påvirkninger kan nævnes husets 2 teenageres forøgede trang til brusebade. Jeg er således fuldt overbevist om vandingsanlæggets besparende værdi, foruden det tiltalende ved ikke at skulle stå med slangen i hånden på de ubekvemme tidspunkter!

Opdateret november 2011
Som jeg skriver øverst i artiklen har jeg mere end 30 års erfaring med systemet. Faktisk kom det første anlæg i haven i 1976. Samtlige dele fra den tid fungerer endnu! Priserne har heller ikke ændret sig ret meget, så det er stadig omkring 400 kr for et mindre bed. Skal fødeslangen føres helt frem fra vandhanen og til bedet, bliver det naturligvis mere, men den koster stadig 10 kr.pr.meter (nov. 2010).
Vi har haven delt op i 7 vandstrenge, som alle er trukket ud under plænen eller fliserne til hvert enkelt område. På vandhanerne sidder en Gardena fordeler (den er ikke frostsikker), og på en enkelt streng er der et vandingsur (heller ikke frostsikkert). Det betyder at vi vander vores rigtig mange krukker hver aften fra kl. 22 i 20 min. Her er der drypvandere fra hovedslangen ned i hver krukke. De nævnte Gardenating afmonterer jeg hvert efterår. Resten er frostsikkert.
Systemet købes i smådele, helt efter behov. Aldershvile Planteskole i Bagsværd har det hele liggende. I virkeligheden burde det kunne købes i alle planteskoler, da de selv anvender det til vanding!

180° Sprinkler i brug

Diverse smådele

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Vanding og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s