EN DUFT AF RHODODENDRON

 Fra starten fandtes R. ‘Dufthecke’  kun i hvid. Senere er nye farver kommet til: rosa, lilla og senest gul. Alle dog ganske sarte og lyse i farverne. 

…Sikke noget sludder, Rhododendron dufter da ikke! Jo, faktisk er der mange Rhododendron…..som dufter.

Under duftende Rhododendron hører også de løvfældende – i folkemunde kaldet ’Azalea’, og det er hyppigst disse som kan købes i planteskolerne. Blandt de løvfældende er der faktisk mange, især vildarter, som dufter, og mange af dem så stærkt, at man virkelig kan dufte dem, og fryde sig over den dejlige duft.

Men nu sker der godt nyt. PLANTESKOLE-RINGEN præsenterer i år (2009) intet mindre end en verdensnyhed: Rhododendron ’Dufthecke’ Det er en ganske ny storløvet plante som er opstået ved en tilfældighed i krydsningsarbejdet med at finde frem til planter, som er mere tolerante overfor mindre sur jord, end slægten i almindelighed kræver.

Facts om R. ’Dufthecke’: Storløvet, flotte mørkegrønne glatte blade ca. 6×16 cm. Tæt forgrenet rundt vækst. Årlig tilvækst ca. 20 cm. Planten formodes som 10 årig at have en højde på 140 cm og en bredde på 160 cm. Knopperne er store, og knopskællene grønne med rosenrødt skær. Blomsterknopperne er gammelrosa. I udspring er blomsten stadig en anelse rosa, for senere at blive renhvid. Der er fem kronblade i den bredtåbne blomst, Støvdragerne er svagt rosafarvede og indvendig prydes ganen af en æblegrøn tegning. Hver blomsterklase indeholder 9-12 blomster. Blomstringen finder sted fra primo/medio maj og varer, afhængig af vejr og plantepladsen, omkring 3 uger. Blomsterne afgiver en behagelig sød duft, krydret med vanilje og lidt Oleander (Nerie). Duften er stærk nok til at den ’fanges’ af næsen flere meter fra planten. En rigtig lysrosa ‘Dufthecke’ kom i 2011!

’Dufthecke’ kan plantes i fuld sol eller i vekslende sol skygge. I fuld sol holder blomstringen knap så længe, men det er jo generelt for alle planter.

’Dufthecke’ er planten blevet døbt, bl.a. fordi den tåler beskæring, og er så rigt forgrenet, at den vil kunne gøre sig som en tæt stedsegrøn – og samtidig blomstrende/duftende hæk – mellem 2 parceller. Hvis den med tiden bliver for bred, tåler den lempelig beskæring. I så fald skal beskæringen foretages straks efter blomstringen.

’Dufthecke’ er som nævnt et produkt under de nye såkaldte ’Kalktolerante Rhododendron’ Disse planter tåler 100 % udplantning i et almindeligt surbundsbed (pH værdi omkring 4-5) i ren spagnum. Dertil kommer at de er de meget tolerante overfor plantning i porøs jord, som har en højere pH værdi op til 6,0. Dette gør især planten velegnet som f.eks. en del af en naturhæk. Det vil dog altid være tilrådeligt at blande stiv jord op med 50% spagnum.

ANDRE DUFTE TIL SURBUNDSBEDET

R. ‘Berryrose’ er en dejlig duftende busk.

Midt i maj dufter den løvfældende Azalea luteum (Også kaldet ponticum). Planten findes vildt i Polen over bjergene til Tyrkiet. Blomsterne har en dejlig klar gul farve, og bladene er smalle, friskgrønne og behårede. Planten bliver over 20 år op mod 2 meter høj og bred. Duften er kraftig sød og krydret. Om efteråret farves løvet smukt bronzefarvet.

Fuldvoksen R. luteum. Herlig duft i maj. Busken blomstrer lige omkring løvnspring. Om efteråret bliver løvet gyldnet, inden det falder af.

Lidt senere blomstrer Azalea ’Berryrose’. Blomsterne har en pragtfuld rigtig rosa farve og indvendig er ganen smuk orange. Kronbladene er svagt bølgede, og blomsterne danner tætte klaser. Duften er sød og let krydret. Løvet er i udspring grønt med bronze anstrøg, høstløvet gult.

I juni måned er der 3 andre gode Azalea som blomstrer: Azalea’Möwe’. Her sidder blomsterne i store runde klaser, knopperne er lys laksefarvede og blomsterne helt hvide med indv. orangegul gane og en let krydret duft. Azalea’Csardas’ er varm gul med en ravgul midte. Støvdragerne er meget lange og dekorative, blomsterne løst samlede i store klaser. Løvet er sart lysegrønt. Duften er kraftig sød og krydret. Azalea’Feuerwerk’ er rød og kraftigt orangeflammet. Støvdragerne er gule og blomsterklaserne kompakte. Duften er knap så stærk som de øvrige, men meget behagelig. Som altid forstærkes dufte i varmt vejr. Løvet på ’Feuerwerk’ er mørkegrønt med bronze ’dug’ på oversiden. Alle Azalea sætter i tilgift kolorit på eftersårsbedet med deres vekslende gule/orange og rødlige høstefarver.

FORÅRS- og SENSOMMERDUFTE

Et surbundsbed er et bed til mange andre planter end Rhododendron. Der kan skabes farver og duft i næsten alle årets måneder. I det helt tidlige forår, når frosten er væk og solen varmer jorden op, springer en af de første buske ud. Det er den smukke stedsegrønne Skimmia japonica ’Rubella’. Hele efteråret og vinteren har den givet sit til farverne i bedet. De smukke blade er kødfulde, mørkegrønne og blanke, og knopperne som er dannet i eftersommeren sidder i tætte klaser, som var de små nypolerede bronzefarvede bær. Nu i april eller straks ind i maj åbner knopperne sig til cremefarvede små blomster med en overdådig duft af vanilje.

R. ‘Möwe’ blomstrer lidt senere. Løvet er i efteråret orange og brunt.

I eftersommeren blomstrer en anden surbundsbusk Clethra alnifolia. Det er en opret busk med slanke ovale savtakkede blade, som inden de falder for vinteren farves orangegule. Blomsterne er hvide, samlede i indtil 5-10 cm lange klaser, med en duft som liljekonvaller. Busken er dekorativ i surbundsbedets skyggede partier.

Året rundt kan surbundsbedet gøres til en spændende og farverig oplevelse. Fra januar og helt frem til maj blomstrer de forskellige sorter af Erica carnea (Forårslyng), midt på foråret er det Erica darleyensis som i maj/juni afløses af Andromeda polifolia med de kønne små hængende ’omvendte krukkeformede’ blomster.

Til hver en årstid er der en surbundsplante. Her nævnes i flæng forskellige muligheder, f.eks. Primula vialii, de små længeblomstrende alpevioler Cyclamen hederifolium i efterårsmånederne, og midtvejs de graciøse Astilbe i mange farver og højder. Hosta findes både som ganske små eller meget store, med dekorative blade og flotte oprette hvide eller lyslilla blomster. Mulighederne er mange, så spørg hos gartneren i en af PLANTESKOLE-RINGENS planteskoler, og bliv inspireret til nye planter i dit surbundsbed, til nye oplevelser og farver næsten året rundt.

Tekst og foto: Niels Skjøldberg – skrevet for “Planteskoleringen” i 2009.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Azalea, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Små surbundsplanter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s