EN FARVESKALA TIL ET 13-TAL

Næppe nogen enkelt planteslægt byder på så mange forskellige farver som Rhododendron, her findes alt fra de hvideste hvide til de dybeste purpur nuancer. Sågar sort indgår i skalaen, om end det kun er som en del af blomsten, i form af en større eller mindre ganetegning.

Legen med farverne

i havens bede kan være lidt af en udfordring. Det er ikke kun haveejerens personlige mening om farvesammensætningen, men også husets – eller andre omgivelsers farver, der bør have indflydelse på resultatet. Skal en kunde hjælpes på vej gennem junglen af muligheder, må der nogle oplysninger til. Tag eksemplet at huset er bygget af røde tegl. I det tilfælde vil det være en katastrofe at sammensætte et bed med de forkerte røde nuancer. Eksempelvis kan rød med orange skær, eller rød som går mod gult, umuligt plantes op mod rød med violet tone, ligesom skarlagenrød ikke passer til karminrød. Med viden om en dominerende baggrundsfarve, husets f.eks., må kunden rådgives til planteindkøb med neutrale eller lysere pastelfarver. Mod en gul murstensmur passer sart cremegule og varme orange toner fint sammen.

Farver som orange og violet går godt sammen. Karminrød, rosa og violet fremhæves ved hvidt, og en anden perfekt sammensætning er hvid sammen med lyseblå og klare rosa nuancer.

De grundlæggende farver

er de tre primære farver, nemlig rød, gul og blå. Det er såkaldt mættede farver. Til denne gruppe hører også farverne, orange, purpur og violet. Alle er det farver som vi genfinder i Rhododendronsorterne. Grønt, som er den rolige og samlende farve i vores indtryk af naturen, er en mættet farve, opstået ved blandingen af gult og blåt. De mættede farver kan være meget dominerende i haven, men anvendt rigtigt, f.eks. gul og orange sammen med rød i havens baggrund, skyldes det farverne, at blikket ’trækkes’ i den retning af haven. Når farverne iblandes hvidt får vi halvtone farver. Ofte vil man tale om ’brækket hvid’, cremegul, syren, pink og lysviolet. Ligesom med de mættede farver, kan flere halvtonefarver anvendes sammen, uden i egentlig forstand at kollidere med hinanden, f.eks. lyserøde nuancer, sarte pink og lilla går naturligvis fint sammen med hvid som det ses af billedet.

 Rhododendron calostrotum ’Pink Drift’, R.’ Kermesina’, R. ’Diamant’og t.h. en hvid R. yakushimanum, tilsammen en smuk harmoni i halvtonefarver.

 

Farveharmoni er et udtryk                                                                                               for at farverne ’passer til hinanden’. Umiddelbart vil man ikke sige at en næsten blåhvid blomst med rosarødt og dyblilla og tilføjet noget gult, vil være i harmoni. Naturen går som så ofte sine egne veje, og viser os, at selv farver som vi ikke finder passende sammen, alligevel er i harmoni. Se selv på billedet af surbundsstauden Tricyrtis hirta (Tudselilje), hvor godt og samtidig smukt, farverne går i spænd. Naturens egen inspiration til et farvevalg!

Tricytis hirta (Tudselilje) er en sensommer blomstrende staude til surbundsbedet. Farvesammensætning leder tanken hen på tropiske orkidéer, men kan også føres ud i livet i et Rhododendronbed.

 

Sammenplantning af mange rhododendron

kan med held fortages med både mættede og halvtone farver.  De lysere halvtonefarver er primært brugt i forgrunden, mens de mere mættede farver er brugt i baggrunden. Nogle af planterne er afblomstrede og andre vil springe senere ud. Det at nogle af planterne ’kun’ står grønne, giver mere ro i beplantningen.

Under salgsarbejdet forekommer næsten altid bemærkninger om, at ’denne eller en anden farve’ absolut ikke passer i bedet. Her er det vigtigt at tænke klart, og kende sit planteudbud så godt, at kunne korrigere kunden, når den omtalte plante har et helt andet blomstringstidspunkt.

Den store rhododendronbeplantning omfatter både mættede farver og halvtone farver. Med den glidende overgang mellem farverne er resultatet flot. Dertil kommer planternes forskellige indbyrdes vækst og blomstringstidspunkter. Herved kan farver som ikke matcher naboplanterne alligevel anvendes.

 

Mode i surbundsbedet

er fakta, og netop Rhododendron kan levere det hele. I dag er gule og mørke farver efterspurgte, og i legen med farverne kan begge dele sættes sammen. Flotte gule og orange farver kan krydres med enten lyst gult eller rødt. Dybe mørke violette farver står smukt med lysere violet, syren eller lavendel, her mikses de mættede og halvtonefarverne. De løvfældende Rhododendron (Azalea) er værdifulde, men desværre ret oversete. Denne gruppe indeholder blandt de gule, orange og røde endnu klarere farver end de stedsegrønne planters, og sammenblandet udvider det aspektet i farvegrupperne.

Den lysviolette R. ’Graziella’ er plantet foran den meget mørklilla R.’Frank Galsworthy’. I baggrunden står den elfenbenshvide R.’Phyllis Korn’, der med sin kontrast trækker blikket bagud, og  får bedet til at virke dybere.

 

Efter blomstringen

byder Rhododendron på kvaliteter som ikke opnås i hverken et staude- eller rosenbed. Nu står de smukke planter, med hver deres nuance i løvets farver, og med hver deres vækstform. Endnu mere her gælder det om at rådgive kunden omkring sammensætning af plantesorterne i bedet, som efter blomstringen og indtil næste år, skal gøre synet af løvet til en daglig glæde.

Efterårshaven med de forskelligartede løvtyper på Rhodododendron, samt høstfarven på Azalea og løvfældende ’selskabstræer’ som f.eks. Cornus kousa gør ikke haven mindre spændende end med forårets farvepragt.

   

 

Fig.1

Fig. 2

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Tekst og foto Niels Skjøldberg

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s