RHODODENDRON – EN GLÆDE ÅRET RUNDT

Forslag til lille surbundsbed

En typisk bemærkning, når Rhododendron kommer på tale, lyder: ”de blomstrer jo så kort”.
Rigtigt, den enkelte plante blomstrer mellem 2 og 3 uger. Men for øvrigt, hvor mange andre planter blomstrer længere, ja jeg spørger bare? Et par eksempler. De flotte japanske kirsebær holder højst en uge, hvis man er heldig. De fleste andre blomstrende træer og buske kan klare op mod 14 dage eller lidt længere. Løgplanterne om foråret holder da også kun et par uger, og stauderne, ja, det er faktisk heller ikke meget længere for den enkelte art. Så er der retfærdigvist roserne, de blomstrer længere, eller flere gange på en sæson, til gengæld er planterne ikke altid lige kønne at kigge på.
Tilbage til Rhododendron. En plante har en blomstringstid på godt et par uger. Men køber man flere Rhododendronplanter, forskellige sorter, så spredes blomstringen over flere uger.
Jeg ved ikke hvad det er, som får folk til at udbryde ”de blomstrer jo så kort”, men at det er en misforståelse vil jeg prøve at gøre rede for i det følgende.

Fra naturens hånd er slægten Rhododendron opdelt i ca. 900 forskellige arter. En stor del af disse vokser i klimaområder, som minder om vores, bortset fra de ca. 300 arter som vokser i subtropiske dele af Indien og Indonesien, kan vi have glæde af næsten alle de andre.
Nogle Rhododendron vokser helt op mod bjergenes toppe. Højder som 4-5000 m er ikke ualmindeligt. Andre vokser nede i dybe dale, mindre udsat for store klimaforandringer.
I det skrappe klima på bjergtoppen bliver planten ganske lille og trykket, og blomstringen finder sted i den korte sommer på disse steder. Det giver en ret sen blomstring. De planter som til gengæld er nede i bunden af de samme bjerges dybe dale. De stræber opad, efter lyset, og nogle af dem ender som træer! Her under disse beskyttede vejrforhold blomstrer de tidligt på sæsonen, nemlig så snart sneen smelter.
Når vi flytter planterne hjem i vores haver, bliver blomstringstidspunktet forrykket, men ikke ret meget. Måske blomstrer den højalpine lidt før, når den mærker foråret og varmen, men da lyset også har en betydning, blomster den stadigvæk senere end planten fra bunden af dalen. Den rykker også lidt på tidspunktet, men ikke så meget, og det kan være begge veje.
Her ligger grunden til de forskellige blomstringstider.

Planterne fra naturen bruger vi i haverne. Nogle af dem kan vi flytte direkte ind på parcellen, og dem kalder vi vildarter. Andre kan ikke klare skiftet, men dem bruger vi som forældre til fremstilling af hybrider, altså kryds, i fagsprog kaldet ”sorter”. Når de dygtige gartnere, som beskæftiger sig med at frembringer nye sorter, ved forskellige og utallige krydsninger, når frem til et resultat, lever den ”nye” plante op til de mål, som gartneren (hybridisøren) forinden havde sat sig. Et af målene kunne være et godt blomstringstidspunkt. På den måde frembringes ikke bare nye farver, men også planter med forskellige andre egenskaber, så som størrelse, løvforskelle og ikke mindst blomstring.
Herved er udvalget af Rhododendron blevet så uhyre stort. I dag kan man sammensætte et bed med planter som blomstrer i midten af marts, og andre som blomstrer i juli og en enkelt i begyndelsen af august. Et lille bed på ganske få kvadratmeter kan altså ved sammenplantning af de rigtige 6 forskellige planter give en blomstrende plante pr. måned fra marts og helt frem til august. Bedet behøver endda ikke være særlig stort. Der findes krybende langsomtvoksende Rhododendron som blomstrer i juni og juli. Med et par stykker af dem i bedets kanter, sammen med de større inde i bedet, er der blomster i rigtig mange uger.

Rhododendron er ikke bare blomster. De forskellige arter har også forskelligt løv.
I naturen findes der planter med blade på 150×400 mm eller mere. Eller som kontrast er der planter med løv på 5×10 mm! Bladene kan være friskgrønne, mørkegrønne, grågrønne og blågrønne, blanke eller matte. Endnu mere kontrast opnås ved plantning af Rhododendron hvis løv er udstyret med et hvidligt, gyldent eller kastanjebrunt filtlag på bladenes bagsider. Nogle af planterne har også beskyttet de nye unge blade i tilvækstperioden med et vokslag på oversiden. Det kan være gyldent eller næsten hvidt, og da det først regner af, når bladet om efteråret er blevet voksent (afhærdet), står disse planter med skønne kontrastrige løvfarver imellem de mere almindelige grønne blade.
En del Rhododendron kaldes i folkemunde for Azalea. Det er de planter som er løvfældende.
De har mange fordele. Dels blomstrer de ret sent, altså i juni og nogle ind i juli. Dels er blomsterfarverne stærkere og mere kontrastrige. Nogle fravælger straks de løvfældende.
Det er en stor fejltagelse. Om foråret når løvet springer ud, er det enten sart lyst grønt, eller måske purpur- eller gyldenbrunt. En ny kontrast mellem de almindelige grønne løvblade på de stedsegrønne. Så kommer blomsterne, Nogle blomstrer tidligt, før eller sammen med at løvet kommer. Her er blomsterne som lette sommerfugle der svæver mellem planternes grene.
Andre blomster sent, nu er det de skrappe farvers tur til at lyse op i bedet. Så kommer perioden med tilvæksten på de stedsegrønne, og når deres blade er udviklede, får vi på de løvfældende et helt eventyrligt kolorit af gult, orange, bronze og rødt. Nu kommer de sene efterårsmåneder og vinteren. Hvad kan være skønnere end edderkoppens spindelvæv i de lette azaleagrene, duggen og senere tøsneen som klamrer sig til grenvævet? Imellem står der stedsegrønne Rhododendron, nogle med ganske små blade, andre med mellemstore, store blade, eller blade som er blåduggede eller gyldenbrune.
Med andre ord, Rhododendron er et levende bed med nye synsoplevelser hele året rundt.

Et bud på beplantningen i et mindre bed på f.eks. 3×3 meter:
R. praecox: delvist stedsegrøn, småløvet. Opret mindre busk. Rosa blomster i marts/april
R. williamsianum ’Gartendirektor Rieger’: Smukt blankt rundligt løv. Cremefarvede store
blomster i april med indvendig flot rød plettegning.
R. oreotrephes. Lav vækst, opret og med blåduggede smukke små blade. Sart rosaviolette blomster i april/maj, og til tider med en lille blomstring i sept.
R. ’Brasilia’. Mellemstort løv, lav og tæt vækst med gul/orange/laks-og cremefarvede changerende blomster i begyndelsen af maj.
R. yakushimanum ’Arabella’. Kompakt vækst med flot grågrønt løv og mørkrosa blomster midt i maj.
R. yakushimanum ’Koichiro Wada’. Meget kompakt, tætløvet med flot gyldent indument på bladenes bagsider. Oversiden er dækket med hvidt filtlag indtil okt./nov. Rosa knopper og hvide blomster i tætte klaser fra slut i maj og ind i juni.
R. ’Feuerwerk’. Opret busk med duftende orange blomster i juni/juli. Smukt løv med herlige farver om efteråret ved løvfaldstid.
R. ’Panda’. Lille krybende plante, som kan blive 50×50 cm. Småløvet, men med opadvendte hvide ret store blomster i juni/juli. Som bunddække i bedkanten.
R. nakaharai. Endnu lavere, krybende med små hårede blade og tragtformede teglrøde store opadvendte blomster i juli. Som bunddække i bedkanten.
R. prunifolium. Løvfældende med ret små blade. Rundlig vækst med pagodeformede etager.
Herligt duftende laksrøde blomster fra slut i juli og ind i august. Bronzefarvet høstløv.

Niels Skjøldberg http://www.rhodospecialisten.dk
Skrevet på foranledning af GAU. Dansk Planteskoleejerforening. Surbundsplanteklubben. Jan. 2006

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s