EN PASSION FOR RHODODENDRON – GEOGRAFISK HAVES SAMLING

EN PASSION FOR RHODODENDRON – GEOGRAFISK HAVES SAMLING

En passion for Rhododendron, eller med et dansk ord lidenskab, greb mig engang i begyndelsen af 1970erne. Nogle haveudstillinger, min svigerfar Georg Sand, et besøg i Dr. Børgesen’s have i Hellebæk, og en overdådigt blomstrende rød Rhododendron ved navn ’Aksel Olsen’ (R. ’Essex Scarlet’ x forrestii var. repens) var nogle af de incitamenter, som fik mig til, ikke blot at anskaffe nogle planter til et bed i haven, men også til at studere både dansk og udenlandsk litteratur om den spændende planteslægt.
Det er ganske nemt at fare vild i de mange navne, ikke mindst mellem de omkring 28 000 hybrider, som den ovennævnte røde ’Aksel Olsen’ hører hjemme blandt. Det var nu især vildarterne som havde A.O’s store interesse, og det er hans fortjeneste, at en stor del af de arter, som kan dyrkes i Danmark, blev importeret fra bl.a. botaniske haver og planteskoler i England og vore nabolande, og herved blev introduceret til glæde for danske haveejere, med passion for de skønne blomstrende buske.

I dag består samlingen i Geografisk Have ikke kun af de mange forskellige arter (ca. 50), som Aksel Olsen skaffede hjem til planteskolen, men for en ægte samler, naturligvis også af andre arter. 2 af dem skal beskrives nærmere. De hører begge til den løvfældende gruppe, af mange kaldet ’Azalea’, selv om de på lige vis med slægtens stedsegrønne, er helt ægte Rhododendron.

Rhododendron luteum, på dansk ”Guldazalea”, har i det botaniske system tidligere været beskrevet som Rhododendron flavum og Azalea pontica. Det sidste navn ses stadig på planteetiketterne, selv om navnet for længst er fastslået som R. luteum.
Planten findes i dag i meget spredte populationer. Mest kendt fra Kaukasus, hvor den vokser ved Sortehavskysten og videre op i lyse skove og åbent græsland i bjergene indtil 2300 m højde. Ved selvsåning og udløbere dannes store grupper, af indtil 3 m høje, oprette rigt forgrenede buske. I øvrigt forekommer planten i Ukraine, Tyrkiet, i de sydøstligste Alper, helt ind i den Østrigske delstat Kärnten samt i enkelte isolerede områder i både Polen og Slovakiet. I sandhed en stor geografisk udbredelse, og hermed også en af de få Rhododendronarter som vi kan glæde os over i Europa. (I Lake District i England, samt i Scotland, har den formået at forvilde sig, uden der at være til samme besvær som R. ponticum).
Blomstringen følger forårets komme. Allerede i slutningen af april, inden løvet er sprunget ud, åbner de store gule knopper sig. Der er 7-12 blomster gemt bag knopskællene. De enkelte blomster sidder på indtil 2 cm lange behårede stilke, ligesom kronbladenes yderside også er svagt håret. Blomsterkronen er tragtformet, knap 4 cm lang, og blomstens kronblade, arrangeret stjerneformet og let bagoverbøjede, danner en åben ca. 5 cm bred blomst, med dekorative lange buede støvdragere og en lidt længere griffel. Farven er intens gul, og blomsternes lige så intense søde duft, kan i den lune forårssol duftes på lang afstand.
Bladene følger straks efter, de er lancetformede indtil 10 cm lange og 5 cm brede, friskgrønne med ganske korte hår, og til tider med svage rødbrunlige tegninger. Om efteråret farves de orange med brune og røde aftegninger. Denne kolorit gør planten lige så attråværdig mellem de stedsegrønne Rhododendron, som om foråret med de klare gule og grønne farver.
Rhododendron luteum bør være en del af ethvert, stort eller lille surbundsbed.
I øvrigt er arten en af de flittigst anvendte krydsningspartnere, så navnet dukker op i forbindelse med mange forskellige sortsnavne, f.eks. R. luteum ’Goldtopas’ og R. luteum ’Csárdás’, for blot at nævne et par enkelte, som tilmed har arvet den dejlige duft.

Rhododendron schlippenbachii, på dansk kaldet ”Koreaazalea”. Den har fået sit navn efter plantesamleren admiral von Schlippenbach, som indsamlede planten på østkysten af Korea i 1854.
R. schlippenbachii er en af de mest almindelige buske i Sydkorea. Dens udbredelse strækker sig dog til det nordøstlige Manchuriet, dele af nordøst Kina og i Japan i Hokkaido. Den vokser på stenede skråninger, i lyse skovområder op til 1900 m højde, men også gerne direkte i solen, hvor den tåler en rimelig udtørring. Under hjemlige forhold bliver den op mod 5-6 m, men hos os i haven, skal vi ikke regne med mere end maksimum 2 m (hvilket i øvrigt varer en anselig årrække).
Blomsterne kommer før end løvet. Med forårssolens varme og begyndende næsten frostfrie nætter bryder de skålformede, næsten flade, lys rosa blomster frem fra de mørkrosa knopper. Blomsterfarven kan variere fra næsten hvid, og til mørk rosa. Blomsterne sidder i samme knop som løvet, der fremkommer senere. Der er 3-6 blomster i klasen med 10 elegant svungne lange støvdragere, og en endnu længere griffel. Alle med små bitte kirtelhår. I sjældne tilfælde er blomsterne svagt duftende, men det kræver en god portion varme for at opfatte duften! Efter blomsterne, fremkommer i begyndelsen/midten af maj de tynde friskgrønne omvendt ægformede blade. De er i ungdomsstadiet udstyret med små kirtelhår, senere næsten glatte.
En speciel ting ved løvet er den kransstillede placering som eger i et hjul. Om efteråret skifter løvet farve fra grønt over gylden orange til citrongult.
R. schlippenbachii er en af de smukkeste løvfældende Rhododendron. Den bør have sin plads i enhver samling stor eller lille. Den engelske rhodododendronspecialist Peter Cox beskriver den i sine optegnelser som en af de 12 bedste!

Det var kun 2 af de mange smukke Rhododendron i Geografisk Have’s samling. Enhver med lidt interesse for surbundsplanter, bør unde sig selv den oplevelse, at besøge haven både om foråret og om efteråret, for ved selvsyn at glæde sig over nogle af naturens mangfoldige vidundere.

Skrevet på foranledning af ”GEOGRAFISK HAVE” i Kolding til årbogen 2006

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Haveportrætter, Rhododendron, Rhododendronportrætter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s