CORNUS KOUSA – ET FLAMMEHAV I OKTOBER

Måske havens flotteste høstfarver!

Korneltræerne er et væsentligt bidrag til havens efterårsfarver

Cornus kousa ‘Teutonia’ i smukkeste efterårspragt.

Hos os findes de alt for sjældent i haverne. Kendskabet til de dejlige småtræer er simpelthen for lille, det må være den eneste forklaring på, at et smukt lille træ, som både blomstrer midt på sommeren, og for senere på havesæsonen, at byde på et langvarigt skuespil af herlige farver fra gult over orange til rødt, ikke plantes meget oftere.
Cornusfamilien rummer omkring 65 arter. Denne artikel handler om de lidt større medlemmer af familien, og omfatter således ikke de lavere buske, eller den helt krybende Cornus canadensis.

Slægten har et meget stort udbredelsesområde. Primært på den nordlige halvkugle, i store dele af Asien, Korea, Kina og Japan, samt i det vestlige og østlige USA. Der findes dog enkelte for os, i Sydamerika og Afrika, uinteressante arter. I Canada og USA er træet meget anvendt, ikke mindst på grund af de helt fantastiske efterårsfarver. Her kaldes det i dagligtale for ”Dogwood”. Navnet kan henføres til den pind (“dog”) som anvendes ved bagning af snobrød. I gammel tid anvendtes det hårde træ også til fremstilling af vævestole og i den forbindelse også “skytterne” som udsættes for et hårdt slid.

De amerikanske arter blomstrer tidligst på sæsonen, hvilket alt efter vejrets forgodtbefindende, vil sige i maj og begyndelsen af juni, mens de arter som stammer fra østen, først blomstrer fra starten af juni og ofte i juli måned. Blomsterne som sådan er ganske ubetydelige. Enkelte arter, som Cornus alternifolia fra det østlige Nordamerika, blomstrer med hvide klaser af små blomster, mens andre af de dyrkede arter som Cornus florida har enkeltstående blomster, samlede i små tætte runde kugler på ca. 5 cm høje stilke oven på grenene. Blomsterne er omkransede af 4 store “højblade” (svøbblade), som kan være hvide, lysrosa eller kraftigere rosa, (Bør plantes beskyttet).

Cornus kousa ‘Miss Satomi’ med orangefarvet efterårsløv og frugt.

Frugterne som hos nogle arter er røde, men hos de fleste arter blålige eller sorte, hos enkelte hvide, har tidligere været anvendt til fremstilling af syltetøj, ja sågar til lokal snaps, eller anden form for alkoholindeholdende drikke.
Det ovale løv er karakteristisk let nedadhængende med buede kanter. De fleste er på oversiden glinsende grønne eller mørkegrønne, mens undersiden kan være blåligt tonet. Efterårsfarverne er forskellig fra de enkelte arter og sorter, de varierer fra gul, orange til næsten dybrødt. Især i nyere tid, hvor der er opstået mange nye sorter via krydsninger eller selektioner af arterne, kan løvet være ret så forskelligt.

Vil man plante Cornus i haven skal de sættes på udvalgte steder. De færreste tåler en vindåben udsat plads. Derfor er helt nye haver ikke de mest ideelle. Find et sted med læ, og så naturligvis et sted, hvor man kan nyde farvepragten, både i blomstringstiden og til efteråret når løvet lyser op.
Cornus tåler både sol og delvis skygge. Jordbundsforholdende bør være porøse og gerne let fugtige. Planterne egner sig derfor fint som overstandere i et surbundsbed, da de trives perfekt i en grov spagnum, og kan klare sig med den samme gødningsdosering som rododendron.

Cornus controversa stammer fra Kina, Korea og Japan hvor det bliver et meget smukt pagodeformet træ på mellem 10 og 20 meter. Den regelmæssige elegante vækst, hvor de bredtsvingende grene, virkelig fører tankerne til de smukt svungne pagodetag i østen, har det også på vore breddegrader, men højden bliver næppe mere end 6-8 meter. Blomsterne sidder mange i 10-18 cm brede klaser fra slut i maj og hele juni, for siden at blive afløst af efterårets indtil 6 mm talrige blåsorte bær.

Cornus kousa stammer fra Japan, Korea og centrale dele af Kina. Det er på sin hjemegn et 5-7 m lille træ, som hos os bliver knap så højt. Som ungt træ har det en ”vaseformet“ let åben vækst, senere med tættere og bredere vækst. De bølgede mørkegrønne blade er på undersiden blågrønne, og farves i efteråret lysende gule til mørkerøde. Arten Cornus kousa var chinensis er på alle måder kraftigere i væksten, og har lysere grønne blade næsten uden bølgeformer.
Fra disse arter er der selekteret flere navngivne sorter, hvoraf mange har større blomster og ofte rosafarvede blomster.
Cornus kousa ‘Schmetterling’ har meget store blomster med meget runde “højblade” sammenlignet med f.eks. sorten ‘Weisse Fontäne’ hvor ”højbladene“ ligesom løvet er slankere og let bølgede. Cornus kousa‘ Claudia’ har mere skålformede blomster end de øvrige.
En nyere sort er kommet til landet. Jeg har kun haft den et par år. Det ser ud til at den udvikle sig til et lille elegant træ med buede grene og meget store hvide blomster (højblade), som til slut farves elegant bourgognerøde. Navnet er Cornus kousa ‘Teutonia’.

Vedligeholdelse af Korneltræerne er ret enkel. De skal passes med vand og gødning som var det rododendron, og tåler som disse et lille ekstra lag spagnum hvert år, til vedligeholdelse af surbundsbedet. Beskæring bør kun foretages i moderat omfang. Da blomsterne sidder på de ældre skud, vil blomstringen blive reduceret betydeligt ved beskæring. Hård beskæring bør derfor helt undgås. Opstamning og udtyndning af grene kan selvfølgelig foretages.

Der findes en del små træer til vores små haver, som burde promoveres meget mere. Her er en opgave for landets mange planteskoler og havecentre, som burde stå i forreste række, og fortælle om alle mulighederne, for at kunderne kan skabe mere spændende havemiljøer, og få flere oplevelser hen over årets gang i haven. I denne artikel har jeg fremhævet et af træerne, Kornel.

Læs også: Cornus kousa ‘Miss Satomi’ (syn. ‘Satomi’)

Læs også: Plant en Cornus i haven

Læs også: Cornus, blomstrende oplevelse i juni

Læs også: CORNUS KOUSA ‘VENUS’

Læse også: CORNUS KOUSA var. chinensis ‘TEUTONIA’ – lyser midsommer haven op.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s