HAR DU GLEMT LØGPLANTERNE ?

Dejlige farvespots før og efter Rhododendron

Cyclamen fotograferet i Landbohøjskolens have. (Se artiklen om Cyclamen her på bloggen).

Cyclamen fotograferet i Landbohøjskolens have. (Se artiklerne om “Cyclamen coum” og “Cyclamen blandt R.” her på bloggen).

Læserne af dette medlemsblad (Rhodo-nyt)er jo uden tvivl surbunds-fanatikere. Vi er et folk udstyret med en ganske særlig form for lidenskab. Vi dyrker til manges forundring hundredvis rhododendron i vores haver – og får ”stukket i ansigtet”, at det er da ganske spændende, og hvad så, når de har blomstret?

Det lille foredrag, jeg i november 2010 havde fornøjelsen at holde i foreningens østafdeling, om løg og knolde, som supplement til vores lidenskab, var åbenbart et lidt ømt (læs glemt) emne, som jeg efterfølgende har forstået bør ”dyrkes” mere.

Nu er udvalget på de fleste plantecentrer/skoler i Danmark, netop på dette område ikke særlig stort. Jeg har arbejdet lidt på det, men responsen fra netop disse virksomheder, er ikke den største, når de skal vælge mellem mine foredragsemner. Så må vi jo selv gøre noget ved det, og det betyder i den forbindelse, at vi må handle hvor varen findes. I dette tilfælde i et engelsk firma, som jeg gennem mange år, har handlet via brev, senere via nettet hos.

Crocus speciosus 'Cassiope' blomstrer i oktober. (Se artiklen her på bloggen).

Crocus speciosus ‘Cassiope’ blomstrer i oktober. (Se artiklen om “Crocus i Oktober” her på bloggen).

Jeg har altid modtaget de bestilte varer, med mindre de i mellemtiden var udsolgt. Jeg har aldrig oplevet fejlekspeditioner, altid korrekt fremsendt i god stand, og aldrig problemer med betalingen, som nu er via kreditkortet. Firmaet er ”Pottertons Nursery”, og I finder det på adressen: http://www.pottertons.co.uk. Her kan I se kataloget, dejlig mange billeder, komme direkte i kontakt med firmaet, bestille varer og evt. et papirkatalog. For kort tid siden modtog jeg med posten en A4 side fyldt med deres Pleione kollektion (Orchidébulber). På bagsiden er der nogle mere almindelige orkidéer og en lang liste med Galanthus (Vintergækker).

Narcissus triandus 'Albus' i april. De fleste Narcisser trives i surbundsbedet. Husk lidt dræn under løgene.

Narcissus triandus ‘Albus’ i april. De fleste Narcisser trives i surbundsbedet. Husk lidt dræn under løgene.

Jeg har handlet både stauder, men især forskellige planter med rhizom, bulber eller løg. Jeg lader mig friste, når kataloget, eller hjemmesiden, er fremme. Så indrømmet, der er planter som ikke har været en succes hos os, men jeg betragter det faktisk som min egen fejl. Jeg kan ikke altid styre mig, og køber noget, som i kataloget har bemærkning om hårdførhed, eller som oplagt burde ligge i mit baghoved, at her er jeg vist ude på overdrevet.
Al den ros til et firma jeg aldrig har besøgt, men har haft megen glæde af at handle med – og så gør det jo ikke noget at priserne er meget ”spiselige”.

Bestilte varer kommer på følgende måde: Små alpine planter pakket i hvidmos, med navneseddel og rullet ind i ”film”. Løg m. m som oftest i små kuverter med navn på. Når pakken afsendes modtager jeg en mail, så jeg ved hvornår den kommer (1-2 dage efter).
Jeg anfører altid en naboadresse, i fald jeg ikke er hjemme når den lille, ofte halvvåde papkasse ankommer. Vigtigt finder jeg, at anføre på ordren, at jeg ikke vil have varer før end f.eks. første uge i april. Jeg glemte det et år, og når varerne kunne være ude i England, kom pakken også her. Det var ikke så nemt med 35 alpine planter og en vis portion løg, når det hele i frost skulle pakkes ud i vores bryggers, for derefter at finde det koldeste sted i huset til alle potterne, inden de kunne komme i drivhuset.

PS. Der er mange meget forskellige løg/knoldplanter til surbundsbedet. Billederne i denne artikel er blot en appetitvækker. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Løg og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s