AKTUEL VIDEN OM SVAMPESYGDOM I RHODODENDRON

AKTUEL VIDEN

Nyhederne i TV2 omhandlede den 4.2.2008 bl.a. en svampesygdom som kan ramme Rhododendron, beslægtede planter i lyngfamilien, samt Viburnum og Camellia. Svampens latinske navn er Phytophthora ramorum også kaldet europæisk visneskimmel.

Svampen giver symptomer i form af bladpletter, visne bladspidser, skud eller grenpartier. Stænglerne får oftest brunfarvede, til tider afgrænsede områder.

Hvis dette syn dukker op i dit rhododendronbed, skal planten straks fjernes og afbrændes (klippes i småbidder til skraldespanden), den må ikke bruges til kompostering. Jorden (spagnummen) det pågældende sted bør udskiftes.

Det er ikke sikkert at en plante som ”visner ned” partielt eller helt, er angrebet af netop denne svamp. Det kan være en anden og mindre farlig svamp indenfor samme gruppe (se mine bøger). Da det imidlertid kun kan fastslås ved en laboratorieanalyse hvilken svamp det er, må der tilrådes den største forsigtighed, hvis uheldet er ude, og der er en døende plante i haven.

Bliv nu ikke forskrækket, der er, og har altid været sygdomme i alle planter. Vi bør dog, når vi finder noget usædvanligt, gøre vores yderste for at varetage naturens interesser, for at bevare denne bedst muligt.

Hvis du vil læse mere om sygdommen kan du gå ind på plantedirektoratets hjemmeside.

LINK http://www.pdir.dk/

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s