NYE RHODODENDRON PÅ VEJ – 2010

 

R. yakushimanum ‘Pingpong’

Indtryk fra ”RHODO 2010” i Westerstede.

Hvert 4. år afholdes en udstilling i den lille by Westerstede, ca. 30 km fra Oldenburg, og omkring det dobbelte fra Bremen. Byen ligger i landsdelen Ammerland, som er et stykke Tyskland fyldt med planteproducenter. Blandt utallige dyrkede marker med bl.a. vejtræer, overdimensionerede bonsai, klippede buksbom, Taks og frugttræer, kører man mellem store marker med blomstrende Rhododendron. På visse strækninger er der blomsterfarver så langt øjet rækker. For en ”rhodoman” er dette paradiset!
Westerstede, som er ”hovedstaden” i området, er med sine knap 22.000 indbyggere, vært for en af verdens største rhododendronudstillinger. Her mødes fagfolk fra hele Europa, samlere og nørder som jeg selv.
Udstillingen på mere end 10.000 m2 opbygges på selve torvet, rundt omkring kirken , og helt op til de omkransende huse. Restauranter og caféer bliver dermed en del af yderkanterne. Charmerende, hvis vejret tillader, at man spiser frokosten i det fri! Udstillerne er ca. 80 af områdets lokale medlemmer af den tyske
Planteskoleforening. De fremviser i smukke tableauer, det ypperste de har formået at frembringe siden den forrige udstilling for 4 år siden. Det er således ikke kun Rhododendron, men også buske, træer og stauder, der vises, men Rhododendron og Azalea er i absolut flertal, og da man har haft de tidligt blomstrende planter i kølehus, og modsat de sentblomstrende planter i drivhus, er overdådigheden af blomster, i denne sidste uge i maj, et uforglemmeligt skue.

Bag torvet er der enkelte salgsstande, men vigtigst er de store mobile udstillingshaller med flotte opbyggede panoramaer og bede. Her viser producenterne deres nyeste tiltag indenfor hybridisering. I disse haller finder man også de fleste af de planter som har modtaget udmærkelse, i form af guld, sølv og bronzemedaljer, samt den lokale Oldenburger udmærkelse.
Enkelte af de præmierede nyheder har allerede været i velassorterede plantecentre i et års tid eller to. Andre navnesorter vil sikkert være at finde i sortimenterne inden næste messe i 2014. Blandt de ikke præmierede planter, er der mange bud på, hvad fremtiden vil bringe. Det er spændende, at følge med i den udvikling, som hele tiden foregår, og det er jo ikke forbudt, allerede nu at begynde at glæde sig til muligheden, for at erhverve netop den plante, som fangede øjet på udstillingen.

Den populære yakushimanum-gruppe omfatter utrolig mange hvide og rosa sorter. På udstillingen blev der vist planter i nye farver, eller med blomster som virker mindre anmassende. De mest spændende, set med mine øjne er følgende:
R. yak. ’Dekora ’ som blev tildelt guld. Blomstens enkelthed, det sarte rosa skær, og den gyldne ganetegning i overdådig mængde, vil med garanti blive eftertragtet til solrige steder i den mindre have.
R.yak. ’Aprilmorgen ’ er et kryds mellem R.yakushimanum og R.adenogynum. Den blomstrer tidligere end yakushimanum normalt. Løvet har indument på bagsiden og væksten er meget kompakt. Guldmedalje.
R.yak. ’Pingpong ’, fik ligeledes en guldmedajle. De rigtig røde knopper springer ud med rosa blomster, hvis basis er næsten hvid, med røde aftegninger i kanterne, og en svagere rød plettegning i ganen.
R. yak. ’Valencia ’ er en forfriskende ny farve i yakushimanum-gruppen.
R.yak. ’Love Song ’ havde fortjent en udmærkelse med de smukke enkle blomster og det flotte løv. Den kommer nok alligevel i plantecentrene.
R.yak. ’Maiperle ’ udmærker sig ved at være helt flad pudeformet. Den har renhvide store blomster med en gylden ganetegning. Da den passer fint til små haver, skal vi nok få den at se.

Blandt de storbladede hybrider blev der uddelt guldmedaljer til følgende sorter:
R.’Lava ’. En flot bladplante med klart røde og let krusede blomster. Her er ingen spor af violet eller purpur i farven.
R.’Pinquin ’. En Hachmann hybrid, som har været på markedet i et par år. Den udmærker sig ved de store blomster og den enorme næsten sorte plet. Løvet er smalt og langt. Den blomstrer fra ultimo maj.
R.’Sun Fire ’ kan sikkert blive en vinder. Den orange knop, de orange blomsterkanter og det gule center med orange pletter, er en efterspurgt farve som kan være svær at få fat i. De brune støvknapper fremhæver yderligere blomsten.
R.’Metallica ’ er også en Hachmann hybrid. Den kølige lyseblå farve og den store sorte ganetegning
fremhæver den blomstrende plante på stor afstand. Blomst ultimo maj og ind i juni.
R.’Orakel ’. Ligeledes en hybrid fra Hachmann. Blomsterfarven er meget populær, og ’Orakel’ kan måske udfylde en plads mellem de mange mørkviolette og purpurfarvede kendte rhododendron.
R.’Ulrike Jost ’ fra firmaet Ernst Stöckmann er meget storblomstret. Næsten hvide blomster med en dekorativ rosa blomsterkant og indv. gylden tegning. Planten egner sig godt som solitær eller hækplante.

En trend som ses i USA er blomster med dobbelt blomsterbæger (Calyx), også kaldet ”Hose in Hose”. På udstillingen var der flere med denne blomsterform, bl.a. R.’Double Dots ’ og R.’Prinses Maxima ’, som skiller sig helt ud fra, hvad vi ellers bliver præsenteret for, og i det mindste giver blomsten et særegent udseende.

R. yakushimanum ‘Love Song’

R. yakushimanum 'Valencia'

R. yakushimanum ‘Valencia’

R. ‘Douible Dots’

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s