RHODODENDRON CIKADEN – 2

Rhododendroncikaden ved æglægning i knoppens skæl. Den  skærer med bagbenene en slids i knopskællet, og lægger æggene her. Tidspunktet for æglægningen er typisk ultimo august, når den er færdigudviklet, og har sine smukke farver, som billedet viser. (Graphocephala fennahi)

Medio juli 2010.
Rhododendroncikaden er på spil igen. Nu er de små dyr omkring 5-6 mm lange. De er stadig sart gulgrønne, og har ikke begyndt formeringsfacen endnu. Der er færre end sidste og forrige år, måske er det den strenge vinter og det kolde og våde forår, som har decimeret bestanden.
Måske er det nu man skal slå til, og prøve at udrydde de små bæster. Jeg har gjort mig mange tanker, det er jo også fuglenes spisekammer. Trods det har jeg sprøjtet med SPRUZIT (angriber insekternes nervesystem). DETTE MIDDEL HAR JO DEN GODE EGENSKAB, AT DET IKKE SKADER FUGLELIVET. Så nu, hvor der ikke er så mange cikader, og de ikke er begyndt æglægningen i Rhododendronknopperne, tror jeg (naivt) på, at vi, om ikke kan udrydde det lille insekt, i det mindste kan opnå en ønskelig balance i forholdet mellem skadedyr og planter.
Når jeg sprøjter er det altid hen mod mørkets frembrud. På dette tidspunkt sidder de fleste insekter i ly for aftenduggen på bagsiden af løvet. Da de tilmed er ret stille på det tidspunkt, rammes flest muligt.

Spruzit er et stof ved navn “Pyrethrin”. Det udvindes at Chrysantemumblomster. Planterne dyrkes i Kenya til formålet.

*8. august 2016. “Spruzit” kan for tiden ikke købes i koncentreret form. Færdigblandet “Spruzit” – lige til brug – kan købes uden problemer. Hvis mange planter skal sprøjtes, er det en dyr løsning. Et endemisk middel ved navn “Calypso” kan købes i havecentre i pakninger med 500 ml. Der anvendes 20 ml pr. l vand. Midlet er godkendt. 

MARTS 2017. “SPRUZIT” ER TILBAGE PÅ MARKEDET I KONCENTRERET FORM TIL OPBLANDING.  DET ER DET MEST MILJØRIGTIGE AT ANVENDE,

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Insekter og deres skader, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.