RHODODENDRON CIKADEN

Rhododendroncikaden ved æglægning i knoppens skæl. Den  skærer med bagbenene en slids i knopskællet, og lægger æggene her. Tidspunktet for æglægningen er typisk ultimo august, når den er færdigudviklet, og har sine smukke farver, som billedet viser. (Graphocephala fennahi)

NEDENSTÅENDE MEDDELELSE SENDTE JEG UD I MAJ 2007. DEN BLEV DESUDEN BRAGT ET PAR GANGE I RADIOAVISEN:

“I 2007 FANDT VI NYKLÆKKEDE CIKADER ALLEREDE MIDT I APRIL, VÆR DERFOR OPMÆRKSOM PÅ DE BITTESMÅ DYR PÅ BAGSIDEN AF BLADENE. DE ER NEMMEST AT BEKÆMPE NÅR DE ER SÅ SMÅ. DE ER HVIDGRØNNE, UNDER 2 MM, OG HAR TYPISK DEN FØRSTE HVIDE HUD, EFTER HUDSKIFTE, VED SIDEN AF SIG PÅ BLADSIDEN”.

Søndag den 20. maj 2007 ved 21.30 tiden sprøjtede jeg nogle meget store rhododendron, som husede rigtig mange cikade-børn.
Jeg anvendte en pyrethrummiddel ved navn SPRUZIT. Det er giftigt for insekter (angriber insekternes nervesystem), men ikke for højerestående individer. Det betyder, at fuglene ikke tager skade, selv om de spiser de døde insekter.
Sprøjtningen var rettet mod bladenes bagsider, hvor insekter normalt opholder sig, når aftenkølighed og dug indfinder sig. Næste morgen var der ingen levende cikader.
Sprøjtemidlet kan købes i plantecentre, og det kan anvendes mod alle havens ødelæggende insekter. Sprøjt alligevel kun med omtanke!”

20. juli 2010Rhododendroncikaden er på spil igen, igen i store mængder. Nu er de små dyr omkring 5-6 mm lange. De er stadig sart gulgrønne, og har ikke begyndt formeringsfacen endnu. Der er måske lidt færre end sidste og forrige år, måske er det den strenge vinter og det kolde og våde forår, som har decimeret bestanden.
Måske er det nu man skal slå til, og prøve at udrydde de små bæster. Jeg har gjort mig mange tanker, det er jo også fuglenes spisekammer. Trods det har jeg sprøjtet med SPRUZIT (angriber insekternes nervesystem). DETTE MIDDEL HAR JO DEN GODE EGENSKAB, AT DET IKKE SKADER FUGLELIVET. Så nu, hvor der ikke er så mange cikader, og de ikke er begyndt æglægningen i Rhododendronknopperne, tror jeg (naivt) på, at vi, om ikke kan udrydde det lille insekt, i det mindste kan opnå en ønskelig balance i forholdet mellem skadedyr og planter.
Når jeg sprøjter er det altid hen mod mørkets frembrud. På dette tidspunkt sidder de fleste insekter i ly for aftenduggen på bagsiden af løvet. Da de tilmed er ret stille på det tidspunkt, rammes flest muligt.

Spruzit er et stof ved navn “Pyrethrin”. Det udvindes at Chrysantemumblomster. Planterne dyrkes i Kenya til formålet.

MARTS 2017. “SPRUZIT” ER TILBAGE PÅ MARKEDET I KONCENTRERET FORM TIL OPBLANDING.  DET ER DET MEST MILJØRIGTIGE MIDDEL AT ANVENDE. FEBRUAR 2018: SPRUZIT FRA ECOSTYLE ER I DAG MARKEDSFØRT: INSEKTFRI      MARTS 2020: KONCENTRERET “SPRUZIT” FORBYDES. NÅR EVT. LAGER ER UDSOLGT, FINDES PRODUKTET KUN UNDER NAVNET “INSEKTFRI, KLAR TIL BRUG”.

Se artiklen: Sorte Rhododendronknopper

Se artiklen: Uønskede gæster i Rhododendron

Se artiklen: Når det kribler og krabler (insekter)

Se artiklen: Cikaden igen igen

Se artiklen: Insekter er en del af vores økosystem

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Insekter og deres skader, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.