RHODODENDRON CIKADEN – 1

NEDENSTÅENDE MEDDELELSE SENDTE JEG UD I MAJ 2007. DEN BLEV DESUDEN BRAGT ET PAR GANGE I RADIOAVISEN. I 2007 FANDT VI NYKLÆKKEDE CIKADER ALLEREDE MIDT I APRIL, VÆR DERFOR OPMÆRKSOM PÅ DE BITTESMÅ DYR PÅ BAGSIDEN AF BLADENE. DE ER NEMMEST AT BEKÆMPE NÅR DE ER SÅ SMÅ. DE ER HVIDGRØNNE, UNDER 1 MM, OG HAR TYPISK DEN FØRSTE HVIDE HUD, EFTER HUDSKIFTE, VED SIDEN AF SIG PÅ BLADSIDEN.

“Søndag den 20. maj ved 21.30 tiden sprøjtede jeg nogle meget store rhododendron, som husede rigtig mange cikade-børn.
Jeg anvendte en pyrethrummiddel ved navn SPRUZIT. Det er giftigt for insekter (angriber insekternes nervesystem), men ikke for højerestående individer. Det betyder, at fuglene ikke tager skade, selv om de spiser de døde insekter.
Sprøjtningen var rettet mod bladenes bagsider, hvor insekter normalt opholder sig, når aftenkølighed og dug indfinder sig. Næste morgen var der ingen levende cikader.
Sprøjtemidlet kan købes i plantecentre, og det kan anvendes mod alle havens ødelæggende insekter. Sprøjt alligevel kun med omtanke!”

*8. august 2016. “Spruzit” kan for tiden ikke købes i koncentreret form. Færdigblandet “Spruzit” – lige til brug – kan købes uden problemer. Hvis mange planter skal sprøjtes, er det en dyr løsning. Et endemisk middel ved navn “Calypso” kan købes i havecentre i pakninger med 500 ml. Der anvendes 20 ml pr. l vand. Midlet er godkendt. 

“SPRUZIT” ER FRA MARTS 2017 TILBAGE PÅ MARKEDET. DET ER DET MEST MILJØRIGTIGE MIDDEL.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Insekter og deres skader, Plante problemer, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON CIKADEN – 1

 1. Finn Olsen siger:

  Jeg har sprøjtet mine hvide rhododendron tre gange sidste sommer med Spruzit alligevel er der langt flere døde (brune) knopper end blomster. Er der andet jeg kan gøre? Er Calypso et kraftigere sprøjtemiddel? Jeg fjerner de døde knopper og destruere dem.

 2. Jeg tror ikke dine hvide Rhododendron er angrebet af cikader. De planter du nævner er formentlig R. ‘Cunningham’s White’, som springer ud primo maj med rosa knopper og hvide blomster. Den R. har i de sidste 10-15 år haft svært ved at klare klimaforandringen. Den “tror” ofte, at når det efter en køligere periode slut på sommeren, igen bliver mildere, at så er det forår. Den begynder en ny blomstring igen i sept. Mange knopper åbner sig dog ikke fuldt. De har imidlertid åbnet knopskællende en brøkdel af en mm, og her sker skaden. Blomsterknoppen tørrer ud i løbet af vinteren. Derfor står du med en masse døde knopper nu i april/maj.
  Døde knopper efter cikadens æglægning, er stadig runde og kraftige næsten sorte (ikke slanke og brune). De bærer tydelige svampesporer i form af små “sorte hår” på knoppens yderside.
  Du kan til dels sprøjte dig ud af problemet med cikaden. Det gøres med Spruzit i august, 1-2 gang med 4-6 dages mellemrum. Sprøjtning mod udtørring er nytteløst. Det er dels udtørring og kan være en anden type svamp. Det kan du ikke sprøjte dig ud af!
  Spruzit er et økologisk sprøjtemiddel, fremstillet af Chrysanthemumknopper. Det indeholder en naturlig nervegift, som kun er virksom mod insekter. Calypso derimod er skadeligt også mod andre organisner end insekter. Læs mere om, og se foto af forskellen på de døde knopper i artiklen “sorte rhododendronknopper” på bloggen.

 3. Finn Olsen siger:

  Tusinde tak for en lang og udførlig forklaring. Mine “syge” rodo er R. Cunninghams White.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s