EFTERÅR I SURBUNDSBEDET – GENTIANA SINO-ORNATA

SURBUNDSBEDETS ANDRE GLÆDER

Hos os begynder vinteren i haven, når efterårets skønne løvfarver ender på jorden. Oktober bringer mørke og sommerhavens endelige forfald med sig, mens surbundshaven stadig, og over de næste måneder, kan fremvise små blomstrende vidundere blandt de stedsegrønne Rhododendron.

Saxifraga stolonifera 'Cuscutiformis' blomstrer fra juli og sporadisk frem til den første frost. Sax. cortusifolia 'Rubrifolia' har røde blomsterstilke og blomstrer senere.

I oktober og helt frem mod jul blomstrer medlemmer af ”stenbrækfamilien”. En af de smukkeste er Saxifraga cortusifolia ’Rubrifolia’ med lakrøde stængler og renhvide blomster. Står den lidt beskyttet, kan den klare ganske let nattefrost. En anden lign. art er Saxifraga stolonifera ’Cuscutiformis’ som blomstrer fra august. Den lave plante har stedsegrønne blade, som fint klarer sig i selv meget stærk frost. Begge planter skal dog tilgodeses med en skygget plads. Hvis de virker bekendte, så er det stueplanten ”Jødeskæg” som er i samme familie, men ikke tåler en udendørs placering.

Hvis frosten lader vente på sig, kan den ”Kinesiske Ensian”, Gentiana sino-ornata, som springer ud slut i september, holde længe endnu. De store blå tragtformede blomster er en af surbundsbedets smukkeste efterårsblomster. Den kræver en lys placering.

Gentiana sino-ornata 'Blue Silk' er en nyere hybrid med meget dybblå blomster. Arten er lysere blå, men stadig en stor oplevelse. En anden sort, som kun har været fremme i nogle år, har fyldte blomster. Den hedder Gentiana sino-ornata 'Eugens Allerbester'. Desuden findes en hvid form med navnet 'Weisser Traum'

Lyngfamilien er utroligt omfattende. De efterårs- og forårsblomstrende Calluna og Erica lyser op på de utroligste tidspunkter. Begge lyngarter bruges som bunddække eller kantplanter i surbundsbedet. I grov porøs spagnum plantes direkte, ellers kan det være en god ide at tilføre lidt grus eller sand.
Calluna er hedelyngen som vi kender fra hederne i efteråret. De planter som tilbydes på planteskolerne, har været under behandling af dygtige gartnere, så der er opstået næsten alle farver på både blomst og løv. Især de seneste års såkaldte ”Gardengirls” og ”Knospenblüher” er meget attraktive. I virkeligheden åbner de ret store klart farvede knopper sig slet ikke. Det betyder at planterne i meget lang tid står, som er det et lysende blomstertæpper, i stedet for med de visne brunlige blomster på den almindelige efterårslyng.

Erica carnea blomstrer fra det tidlige forår - mange sorter endda allerede i milde vintre fra december, og vinteren ud. Der er mange forskellige sortsnavne, og dermed farver. De er alle velegnede som bunddække, både i surbundsbedet, men også som partier i naturhaver, eller mellem trædesten.

Erica blomstrer i det tidlige forår. Mange springer endda ud i december, og blomsterne tåler selv ganske hård frost. Er der noget mere livsbekræftende, end rosa eller røde blomster, som kigger frem gennem et tyndt snelag? Blomstringen holder helt ind i foråret.

Når dagene længes plejer sneen at melde sig. Et stedsegrønt surbundsbed får helt nye dimensioner når tøsneen dækker de store buske. Her i haven har vi plantet løvfældende Azalea mellem de mange størrelser Rhododendron. Azaleaerne bliver til hele skulpturer, med sne eller is, på grene og knopper, og når solens lys spiller i krystallerne.

Calluna vulgaris 'Susanne' og 'Alicia' hører til "Gardengirlsserien". Lyng med navnet 'Knospenblüher' har samme egenskaber. Efter klipning et eller to forår, vil lyngplanterne danne et tæt tæppe. Rhododendron'en i baggrunden med de smukke runde blade er R. orbiculare.

Tips til lyng: Begge omtalte lyngarter bør beskæres hvert forår. Omkring midten af april er de forårsblomstrende næsten færdige. Så er tiden inde, og begge arter beskæres ens.
Brug en hækkesaks, klip lyngen tilbage til basis af blomst, og fjern det afklippede.
Pas på ikke at klippe ned under de små grønne løvblade på grenene. Efter denne behandling vil planterne snart sætte nyvækst, som blomstrer til tiden. Undlades beskæringen, vil planterne blive høje og bare forneden. Lyngen kan holdes i en højde på 15-20 cm.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s