RHODODENDRON ’CUNNINGHAM’S WHITE’ I SEPTEMBER

RHODODENDRON BLOMSTER I SEPTEMBER                                                             DØDE BLOMSTERKNOPPER I MAJ.    

Der er enkelte nyere Rhododendronhybrider som skal blomstre lidt om efteråret. Nogle af dem er ’Herbstfreude’, ’Herbstgruss’, ’Herbstzauber’ og ’September Flair’. Som navnene siger, primært planter fra tyske producenter, nogle dog også produceret her i landet.

Nej! Det er ikke de planter jeg tænker på – det er især den gammelkendte Rh. ’Cunningham’s White’ som overrasker med sine blomster i efterårsmånederne. Det har stået på i en del år, men synes at blive mere og mere. Årsagen må formodes at være, at vores sensommer er blevet varmere. Knopperne kan så ikke finde ud af, om det er forår, hvorefter en del springer ud om efteråret.
Desværre er blomsterne ikke færdig udviklet, så blomsterne er ikke så smukke, som hvis de først sprang ud til maj.

En mere kedelig sag er det dog, at en hel del knopper starter et udspring, som ikke fuldføres. Herved åbner knoppernes dækblade sig en brøkdel af en mm. Det betyder at knoppen i løbet af vinteren påføres en svamp, og udtørrer. Det ses om foråret som lysebrune indtørrede knopper. Hermed nedsættes blomstringen i maj måned ganske betydeligt, hvilket desværre gør den populære plante mindre attraktiv.
Det synes som om planter, der er placeret i haven, hvor der enten er noget slagskygge, eller måske ligefrem en kølig brise rammes mindre af fænomenet. Det er imidlertid kedeligt, idet netop ’Cunningham’s White’ er en af de nemmeste buske, som både kan anvendes som uklippet eller klippet hæk, i fuld sol, som lægivende plante ved terrassen, opstammet med underbeplantning, og sågar i jord som ikke lever fuldt op til den lave pH-værdi, som ellers er nødvendig.

Flot ‘Cunningham’s White’ hæk næsten uden blomster. Der er mange knopper i skudspidserne, men de er alle indtørrede, efter de i det foregående efterår var lige ved at springe ud. De få blomster som ses, var næsten hele blomstringen det forår.

Se også artiklen:  RHODODENDRON ‘CUNNINGHAM’S WHITE’ – og “familie” !

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s