RHODODENDRON GØDNING – OSMO

Planterne skal have noget at leve af

GØDSKNING er på en eller anden måde ”en by i Rusland” for mange haveejere. Jeg kan ikke lade være med at undre mig, hver gang jeg på planteskolen er i dialog med en kunde om en usund plante, og får svaret: ”nej, jeg har ikke gødet – skal jeg det?” Ligesom vi mennesker ikke kan klare os uden næring, kan planterne heller ikke. Næste spørgsmål er så: ”hvad skal der gødes med” – og når det er Rhododendron (eller andre surbundsplanter), må svaret blive: ”Surbundsgødning”

Jeg har gennem årene prøvet mange forskellige slags. Noget har jeg købt i Tyskland, andet indforskrevet fra England, noget er blevet mig foræret i prøvepakning fra USA, og alle de forskellige produkter som udbydes, eller har været udbudt, på det danske marked har været brugt i haven. Jeg har altid, synes jeg, fået valuta for pengene. Det er meget svært for mig at sige, at én gødning er meget bedre end en anden. Der er forskelle i granulering, i lugt og i pris – men er der forskel i virkning?

R. orbiculare før gødskning i april. De lysere felter i løvet viser tegn på underernæring.

Jeg synes i hvert fald at jeg har fundet en gødning, som jeg er kommet til at sætte stor pris på. For nogle år siden prøvede jeg OSMO surbundsgødning for første gang. Vi syntes at haven i løbet af den sommer blev frodigere. Den følgende sommer brugte vi samme gødning, og endnu en gang blev resultatet endnu større frodighed. Blomstringen var også ekstrem stor, men det var også året efter en sæson, som vejrmæssigt skulle give en efterfølgende stor blomstring! Så måske var det ikke gødning.

R. orbiculare med sundt grønt løv i okt. efter gødskning primo april og medio juni.

Nu måtte det undersøges, om gødningen virkelig var så god. Jeg fandt 3 havekunder, hvis haver jeg regelmæssigt besøger. I hver have var der nogle planter, som skrantede. En plante i hver have blev udvalgt, og gødet med OSMO surbundsgødning i april og medio juni. Planterne blev fotograferet forinden, og igen i oktober. Billederne viser store forskelle. Alle tre planter havde rettet sig betydeligt. Det er naturligvis en meget lille og uvidenskabelig undersøgelse, og uden sammenligning med andre produkter, kan den næppe betragtes som særlig retningsgivende, men for mig er det nok til, at jeg vil fortsætte med at bruge OSMO.

OSMO er en miljøvenlig fingranuleret organisk gødning med stort indhold af havalger (tang). Indholdet af det organiske materiale er højt, hvilket sikrer den mikrobiologiske aktivitet i voksemediet (Spagnum). De mange nyttige næringsstoffer frigives over lang tid, hvilket er betydningsfuldt for planternes vækst. I gamle dage bragte fiskerne tang med til haven, og gravede den ned inden der blev sået og plantet!

OSMO har mange forskellige gødningsprodukter, jeg har prøvet et mere: plænegødningen med mosfjerner med navnte OSMO VERTIGAZON. Det var en succes. Vores gamle græsplæne som i mange år var reklame for et kendt firma i både ind- og udland, har nået en alder, hvor den naturlige surhed i plænen, har betydet en ganske voldsom mosvækst. Flere gange har vi kalket plænen – måske for lidt – for resultatet var ikke overbevisende. Det var imidlertid forsøget med denne plænegødning. På 4 uger var plænen fri for mos, den var visnet, og kunne rives væk. Det er mange år siden vores plæne har været så smuk som sidste år.

I september 2011, er vores plæne, efter den vådeste sommer i mands minde, stadig fri for mos. Jeg anvender gødningen 2 gange hvert forår, og for 3. år i træk kan vi fremvise en flot, tæt og mosfri plæne!

Læs mere om produktet: www.osmo.dk

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gødskning, Gode råd, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

6 svar til RHODODENDRON GØDNING – OSMO

 1. Mette Rahbek siger:

  Goddag
  Jeg vil gerne fortælle om min succes med min cuttingham White. Jeg ringede sidste forår til dig fordi jeg havde en rigtig gammel og trist cuttingham white stående – og jeg tænke at nu måtte jeg søge råd ellers måtte den lade livet. Heldigvis ringe jeg til dig! – og for dit råd til mig gik på at ud fra de betragtninger jeg havde skulle den have fornyet sit jord og herudover også et ordentlig lag gødskning. Den fik et ordentlig lag nyt spagnum og rigtig meget gødning. Faktisk kunne jeg allerede sidste efterår se en stor forskel. Bladene blev mørkegrønne og der kom rigtig rigtig mange nye skud. Det var vidunderligt. Blomstringen i år var overdådig. Der er ingen tvivl om at den rhododendron nu viser at det var en stor fejl fra min side at tænke at den skulle lade livet. Så tusinde tak for et rigtig godt råd.

 2. Michael Rannje siger:

  Jeg har nu prøvet OSMO til vores Rodoer både i sommerhuset i Hornbæk og villahaven i Brønshøj med samme gunstige resultat. De blev gødet på dronningens fødselsdag i april og efter afblomstringen i juni. Pæn og frodig ny grøn vækst og skud efter vinterens hærgen. Glædeligt. Vinteren kostede os dog to fuldvoksne Gomer Vaterer – pudsigt døde begge to trods forsøg med at omplante den, der så levedygtig ud selvom den var flækket midt over efter snetryk. Den ene var placeret i læ, mens den anden var mere i skudlinjen for frost og sne.

  Efter din anbefaling anvendte jeg også OSMO til vores græsplæne med fint resultat. Nu har vi ingen mos mere! Og det selv efter denne meget fugtige sommer: Det skal tilføjes, at jeg gav plænen en gang kalk i foråret i et spinkelt håb om bedring, men jeg har dog aldrig haft et så godt resultat efter OSMO’en blev tilført.

  Michael Rannje
  Den 1. august 2011

 3. Tak for din tilbagemelding. Det er rart når ens rådgivning ender med succes. Den anden del af historien med de 2 døde ‘Gomer Waterer’ er jo naturligvis kedelig. Jeg kan ikke lade være at tænke på, om den ene, som blev flyttet, ikke havde klaret sig alligevel. Planter som er skadede under den ene eller anden form, har ofte ikke godt af flytningen, da rødderne jo også forstyrres herved. Nå, nu er det historie. Det giver så plads til nogle nye planter – ‘Gomer Waterer- og en anden, måske en med duft!
  Venlig hilsen
  Niels

 4. Vibeke siger:

  Kan man gøde Rhododendron om efteråret når man har glemt det om foråret og sommeren? mvh Vibeke

 5. Hej Vibeke!

  Vksten er ved at g i st. Gder du nu, og der bliver varmt igen i okt/nov risikerer du, at en utilsigtet nyvkst startes. Vent til forret, og gd nr frosten er vk. Er planterne “misligeholdt” med gdning, s gd igen ca. 1-15. juni. Mvh. Niels

 6. Det er ved at være for sent. Bliver det varmt igen i okt/nov risikerer man en uønsket nyvækst. Vent til foråret når frosten er forbi. Er planterne gødningsmssigt “misligeholdt” så gød en gang mere mellem 1-15 juni.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s