PAS PÅ SNEEN

PAS PÅ SNEEN

Tung sne tynger grenene på alle planter. Er en grenvinkel “flad”, kan vægten brække grenen af ved basis. Brug en blød kost, til at skubbe sneen af planterne.

Når sneen tynger grenene på havens stedsegrønne buske og træer, er det på høje tid at komme ud med en let kost, eller et løst kosteskaft, for nu skal sneen forsigtigt lirkes af. Mange planter tåler ikke den voldsomme vægt, som følger med sneens dekoration af planterne. Man risikerer at grenene brækker fra stammen.
Små rhododendron kan være så tynget, at deres stammer brækker fra hinanden ved plantens basis. Den slags vinterskader tager det lang tid for planten at “komme over”, måske bliver den aldrig rigtig pæn at se på.
Når sneen skal lirkes af, skal det gøres med forsigtighed. Voldsomme bevægelser med kosten, kan give lige så slemme skader, som hvis grenene selv brækker. Veddet er ikke saftspændt på denne års tid, så grenenes smidighed er betydeligt mindre end om sommeren, hvor de snildt kan svaje meget i en sommerstorm, uden at skades. Så selv om snedækket er meget smukt at se på, kan det være nødvendigt at fjerne lidt af pynten.

Skrevet den 27.11.2010 med 30 cm sne. Endnu er det frost, men når det bliver tøvejr, er sneens vægt forøget mange gange.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s