GRÆS ER IKKE VELKOMMEN

En dame ringede her slut i marts 2011 med et kontant spørgsmål. “Min mand siger at det er godt smide afklippet frisk græs ind under Rhododendron, er det rigtigt”? Det ville hun gerne vide inden sæsonen var i gang.
Meget kontant er svaret “NEJ”.
Afklippet græs “koger sammen” til en sammenklæbet ildelugtende masse, som inden det er udtørret, afgiver en masse saft, som ikke er sundt for Rhododendronplanterne. Når græsset er tørt, ligger det stadig som en tæt masse oven på jorden (spagnummen). Herved lukkes for ilttilgangen til det øverste jordlag, hvorved Rhododendronrødderne rent faktisk kommer til at lide af iltmangel, hvilket er meget skadeligt for planterne.
Jeg har for en del år siden været ude som konsulent i en have, hvor lejere af huset i en årrække havde deponeret det afslåede græs under store gamle Rhododendronbeplantninger. Gennem årerne var der opbygget et mere eller mindre omsat græslag oven på rødderne. De gamle Rhododendron var så udpinte, at flere af dem ikke stod til at redde. Enkelte planter, fra det der engang var en samling, blev gravet op med mekanisk hjælp. Rødderne vasket rene, og planterne genplantet i ny grov spagnum. Det var en kostbar redningsaktion, som kun lykkedes delvist.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron sygdomme. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s