VINTERSKADER PÅ DVÆRGRHODODENDRON

R. radicans med svære vinterskader. Helt nede fra de ældste grene viser nye skud sig. Hvad der tilsyneladende var døde grene, og fristende at klippe af, kan være nok til, at planten i løbet af en sommer, kan blive flot igen.

Vi er nu over midten af maj 2011. I de sidste dage er der sket noget forunderligt. De meget stærkt skadede dværg-rhododendron og japanske azalea er begyndt at skyde.
Små livskraftige grønne skud står nærmest i trængsel ved basis af planternes grene. Nogle viser også skud på grenene – sågar højt oppe.
Jeg oplevede det samme fænomen for mange år siden, og det viste sig, at de planter, som dengang var dødsdømte, faktisk blev meget smukkere, mere kompakte, og senere nogle af de smukkeste af de små planter i haven.
Nu har de planter, samt nyere, været ramt af den meget ekstreme vinter 2010-11, og historien fra den gang ser ud til at gentage sig.
Hvad gjorde jeg så første gang? Jeg fandt ud af, at planterne ikke skulle klippes fri for de dele, som stadig syntes tørre. Jeg ventede til ultimo juli, ja endda til primo august. Først så sent kunne jeg med sikkerhed se, hvortil planterne skød, og hvorfra de var visne.
Mit bedste råd er derfor: “LAD SAKSEN BLIVE I LOMMEN”

R. radicans 2 måneder senere. Et mylder af nye skud har næsten udfyldt det "døde" hul. De nye skud mangler at vokse lidt endnu, hvilket nås inden væksten stopper i løbet af august. Fra midt i august regner jeg med, ganske forsigtigt at klippe de små visne kviste af, herefter er vinterskaden udbedret!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Gode råd og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s