MISTRIVSEL PÅ GAMLE RHODODENDRON

Her ses problemet midt i buskadsetOp mod 100 år gammelt Rhododendronbuskads
På min mail indløb ovenstående billeder. Spørgsmålet drejede sig om hvad der var galt, med de gamle Rhododendron, sammenvokset i et stort – og meget flot – buskads.
Problemet med gamle store tætte Rhododendronbuske er bl.a. at der ikke kommer ret meget regn gennem det tætte bladlag. Planterne får med andre ord ikke meget vand. Tilmed ligger der oftest et meget tykt lag visne blade oven på jorden. De fanger vandet, som kun, når der er tale om store mængder kommer til rødderne. Det tykke bladlag forhindrer også den nødvendig ilttilførsel, som rødderne er afhængige af. I dette tilfælde, fortalte indsenderen desuden, havde man gennem mange år kastet forskelligt vissent haveaffald ind under planterne (dog ikke græs). Der var aldrig gødet, i den tro, at de visne blade og det henkastede affald ville gøde planterne.
Resultatet viser sig nu i midten af buskadset, hvor en plante er nær ved at dø.
Forhåbentlig er det ikke for sent at redde planten. Alt vissent affald og gammelt løv under planterne skal fjernes. Der skal tilføres ca. 5-7 cm god grov spagnum. Herefter skal der gødes. Der kan med forsigtighed anvendes NPK-gødning, men jeg har god erfaring med Osmo Rhododendrongødning i tilsvarende situationer. Nu kommer det vigtige: Der skal vandes, så spagnummen bliver våd, og gødningen kan opløses og komme ned til rødderne. Herefter skal der vandes regelmæssigt i løbet af sommeren. Helt døde grene skal fjernes, så der kommer mest muligt lys til sunde grene og stammer. Især stammerne kan skyde, oftest helt fra basis.
HUSK når der fjernes nedfaldent løv under gamle planter, at det skal gøres med forsigtighed. Planternes rødder ligger umiddelbart under jordoverfladen, og må ikke bekadiges.
I de næste år er det vigtigt igen at tilføre et lag spagnum – og naturligvis gødning. Til foråret gødes omkring 1. april og en gang mere omkring den 15. juni. Gødskning i august og senere kan medføre uønsket sen tilvækst, som ikke når at afhærde inden den første frost.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning, Plante problemer, Vanding og tagget , . Bogmærk permalinket.