MELDUG PÅ AZALEA

Azalea-meldug ses som et blågråligt lag på løvet

Erysiphales azalea er navnet på den svampesygdom som desværre ofte rammer løvfældende Azalea, hyppigst fra gruppen “Knap-Hill-Azalea-hybriderne”.

Den blålige til hvidlige belægning  ses fra midten af juli, eller lidt tidligere når tilpas varme og fugtighed er tilstede. På afstand ligner det mel som er drysset ud over løvet. Svampen danner i sommervarmen store mængder forplantningsceller samt sugeorganer, som henter sin næring fra værtsbladet.

Azalemeldug på efterårsfarvet løv

Midt i ærgrelsen over, at løvet ikke mere er så smukt at se på, kan man glæde sig over, at angrebet ikke medfører stor skade på næste års løv og blomsterknop. For dog at svække plantens mindst muligt, bør der sprøjtes med at gyldigt svampemiddel, 3 gange med 5-6 dages mellemrum. Efter løvfald er der det slidsomme arbejde med at fjerne de nedfaldne blade, som kan bære  smitten videre næste år.

Hvis man husker det, kan et nyt angreb afværges, ved at sprøjte forebyggende mod svamp, omkring det tidspunkt, hvor løvet udfolder sig om foråret.

Meldug på de løvfældende Rhododendron (Azalea) er også dukket op. De sidste meget varme dage, krydret med en tordenbyge, er det rigtige klima for dannelsen af svamp. En anden hyppig svamp er ‘Exobasisium japonicum’ med populærnavnene “Klumpblad” eller “Øreflip” forekommende på de små japanske dværgazalea. Disse fortykkelser kan brækkes af, men det er et arbejde uden ende.
Bekæmpelse af både “Meldug” og “Klumpblad” foretages nemt med ECOstyle SVAMPEFRI. Midlet kan også bruges til roser, frugttræer o.s.v.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gode råd, Rhododendron sygdomme, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s