KLUMPBLAD I JAPANSKE AZALEA

“Klumpblad” eller “øreflipsygdom” i Japanske Azalea

De fortykkede blade skyldes en svamp ved navn Exobasidium japonicum som optræder hyppigt i eftersommerens lune og fugtige klima. Tyskerne kalder den for “Ohrflipchenkrankheit” (øreflipsyge), faktisk et meget passende navn. Sygdommen ses i nye blade for enden af grenenes kviste. De fortykkede steder kan være hvide, gullige eller grønlige, og de udvikler sig fra små fortykkelser til at omfatte hele blade, og endda blive større end disse. Ved små angreb kan afbrækning af de ramte blade være tilstrækkelig. Husk at de afbrækkede blade skal i skraldespanden, og ikke i kompostbunken. Ved større angreb anbefales det at sprøjte med et gyldigt svampemiddel (købes i plantecentret). Det skal gøres gentagne gange med ca. 5 dages mellemrum. Svampen er heldigvis ikke alvorlig, og hvis den er fjernet ved afbrækning, eller via sprøjten, ses det ikke næste forår på blomstringen. Den optræder kun på stedsegrønne småbladede sorter.

Meldug på de løvfældende Rhododendron (Azalea) er også dukket op. De sidste meget varme dage, krydret med en tordenbyge, er det rigtige klima for dannelsen af svamp. En anden hyppig svamp er ‘Exobasisium japonicum’ med populærnavnene “Klumpblad” eller “Øreflip” forekommende på de små japanske dværgazalea. Disse fortykkelser kan brækkes af, men det er et arbejde uden ende.
Bekæmpelse af både “Meldug” og “Klumpblad” foretages nemt med ECOstyle SVAMPEFRI. Midlet kan også bruges til roser, frugttræer o.s.v.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Dværg Rhododendron, Gode råd, Rhododendron sygdomme, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s