SYGE RHODODENDRON – REDDET PÅ MÅLSTREGEN

I foråret 2011 modtog jeg nedenstående mail, samt nogle billeder, som viser nogle meget skrantende Rhododendron. Det er altid noget usikkert at bedømme tingenes rette tilstand ud fra billeder, men jeg tog chancen, da jeg trods alt syntes, at jeg ud fra billederne kunne se visse “fejl” og derfra kunne skønne mig til andre.
“Kære Rhodendronspecialist.

Jeg har frygtelige problemer med mine rhodendroner som er ved at dø mellem hænderne på mig. Jeg skriver derfor i håbet om, at du måske kan hjælpe eller henvise mig til en som kan.
Jeg har vedhæftet nogle billeder. Jeg håber at du ud fra disse vil kunne afgøre om der er noget at gøre og du måske kan hjælpe. 
Med venlig hilsen
Jacob”

Et af Jacobs fremsendte billeder, som dannede baggrunden for nedenstående svar

Kære Jacob!
De første billeder viser planter som synes at være afdækket med barkflis – er det rigtigt? I så fald er det skylden for mistrivsel. Rhododendronrødderne kræver ilt, hvis der lukkes for adgangen til ilt, mistrives planterne. (Rødderne ligger 1 mm under overfladen) Lag af barkflis eller andet nedfaldent materiale lukker for ilttilgangen. Afdækningen vil iøvrigt naturligt lansomt blive omsat til muld. Til dette kræves 2 ting. Kvælstof og svampe. Kvælstof er meget vigtigt for rhododendronplanternes trivsel . Ved afdækning fjerner man altså tilgangen af kvælstof til rødderne. Den/de svampe der skal til, kan være mange forskellige. Om de har nogen betydning for trivslen kan kun en undersøgelse afgøre – det er ikke så vigtigt.
Røde/gule blade nederste i planterne er normalt. Alle rhododendron taber det ældste blad en gang om året. Det er enten det 4. eller 3. nederste blad. De er faldet for aldersgrænsen. Visne blade i 2.nederste række under topskudet, samt i topskudet tyder på dårlig trivsel.
Nogle af jeres planter står med græs næsten op til stammerne.  Konkurrencen fra græsrødderne er nok til at slå planterne ihjel. Der skal være bar jord (spagnum) under hele rhododendronkronens omkreds. Der er også skvalderkål ved en af planterne, den er en alvorlig konkurrent. Du kan ikke luge skvalderkål, der bliver altid lidt tilbage, og dermed nye planter. Altså er round-up det bedste. Kun kålens blade må behandles. Dvs. at det er umuligt at sprøjte med midlet. Rådet er, lidt round up i en skål, påfør med en pensel uden at ramme rh.
Tilvæksten på nogle af billederne ser god ud, lysegrøn og sund – om den er lang nok, er det for tidligt at bedømme ud fra billederne. En storbladet rh. i trivsel indenfor den mest alm. gruppe, har en tilvækst på over 10 cm, nogle op til næsten 20 cm.
Da tilvæksten i år ser ret pæn ud på billederne, kunne det tyde på, at den gødning planterne fik sidste år, er ved at virke. Resultatet af gødskning kan ikke altid ses samme år.
De fleste af planterne er meget “risede”. Det tyder på, at de ikke har været passet optimalt over en periode – formentlig af husets forrige ejer.
Det er muligt at få planterne tætte igen. Det kræver at de er i god vækst – at de vokser det normale antal cm – at bladfarven er ensfarvet grøn, uden mørke årer og gulligt kød. Er dette tilfældet, kan man tilbageskære planterne i marts til ca. 30 cm over jorden. Efter 2-3 måneder vil de fleste sunde planter skyde fra de barkede stammer/grene, og danne nye tætte planter nedefra.
Ved omplantning kan man hjælpe planterne meget. Der skal anvendes en grov spagnum, den skal være våd inden den kommer i hullet. Det er ikke muligt at vande den op første gang i et plantehul, uden at få slammet den omgivende kalkholdige jord med i vandet, og så er pH-værdien ødelagt. Der  være min. 10 cm våd spagnum under planten. Planten må IKKE sættes dybere end den har stået før – altså ikke noget med at få de lange pistede grene længere ned. Det slår planten ihjel – fordi de øverste rødder mistrives uden adgangen til ilt/kvælstof, som skrevet ovenfor.
Straks efter plantningen kan der gødes med en ordentlig rhododendrongødning.
Jeg vil anbefale følgende 2 produkter: Spagnum fra Sverige med navnet Linnea. Gødning med navnet Osmo. (gødningen er ret ny, og jeg har set helt fantastiske resultater med den. Den er lavet af tang/havalger)
“Kære Niels!
Efter dit venlige og fyldestgørende svar vedr mine gule, spæde sygdomsinficerede og formentlig døende Rhododendroner, fulgte jeg dine råd til punkt og prikke. Jeg fjernede min ukrudtsdug og alt mit træbark. Trak planterne op igen og plantede dem om i Linnea-spaghnum fra Aldershvile, blandet op i en trillebør med vand og Osmo gødning, inden det kom i hullet. Samtidig plantede jeg alle planterne mere overfladisk – de stod 10-15 cm for dybt.

Her to måneder efter er resultatet helt utroligt. De planter jeg endnu ikke har plantet om ligner sig selv, mens de planter jeg har haft tid til at omplante, er blevet helt sindssygt flotte. Bladene er tætte og kraftige, der er ingen sygdomme og farven er mørkegrøn og saftig.

Sender et billede af den samme plante 31. maj og i dag – d. 30. juli. – altså præcis to måneder efter

Planterne står nu og passer sig selv i et spaghnumbed. Jeg brugte den gamle spaghnum fra hullerne til at dække imellem planterne og hældte kun Linnea  i hullerne.

Tusind tak for hjælpen – som du ved siger et billede mere end tusind ord. Vi ses på planteskolen til september !

Jacob”

Jacobs billede visende nøjagtig de samme planter, som billedet øverst på siden viser. Her er jo nærmest “en” verden til forskel”. Rhododendron er seje planter, som meget gerne udvikler sig ved den rette pasning.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s