RHODODENDRON MED GULE BLADE

Kraftig gule/orange blade i september (aug. – okt.)

 

Efterårsløvfald på Rhododendron metternichii. Nogle arter taber løv efter 1 år, andre efter 2 eller senest 3 år.

Efteråret har tradition for spørgsmålet om gule blade på Rhododendron. De stikker voldsomt i øjnene, og især nye ejere af en eller flere planter, frygter pludselig det værste. Der er tale om løv med en eller flere gule nuancer, måske endda nærmest orange eller rødt. Bladene sidder inde i planterne, og ved nærmere eftersyn, er det de blade som sidder nederst på de enkelte grene. Det er de ældste blade på grenen som falder af. De har udlevet deres tid i plantens historie, og skal ikke bruges mere. Faktisk forholder det sig sådan, at alle stedsegrønne, på et tidspunkt mister de ældste blade eller nåle. På små Rhododendron er der ikke så mange gamle blade, så man bemærker det måske ikke. Når planterne bliver større, er der dels mange flere gule blade, dels sidder de højere oppe i forhold til ejerens synsfelt, og så er det frygten pludselig nager. “Er min plante syg?”.

Kun hvis det er topskuddene, årets nye blade, som er gule og falder af, er der grund til bekymring. Iøvrigt taber dværgrhododendron og japanske azalea også de inderste, ældste blade. Tidspunktet er forskellig for plantesort og art. Således er i skrivende stund (4. okt.), mange blade forlængst faldet fra store hybrider. Andre mister først løv senere i måneden, og mange dværgtyper venter til november eller senere.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Plante problemer, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s