RHODODENDRON ‘ONKEL DINES’

De 2 store R. ‘Onkel Dines’ er havens kendetegn. Efter tilvæksten klippes hvert år en del af de nederste grene af. Hvis ikke, ville det ikke være muligt at se selve stammerne. Nedenunder i skyggen er plantet Hosta og stedsegrønne mindre bregnearter.

Portræt af en hybrid

Alene navnet.  Det kræver næsten en forklaring! Oprindelig er det en hybrid mellem den meget storblomstrede R. ‘Pink Pearl’  og R. ‘George Hardy’. R. ‘Pink Pearl’ en en usædvanlig smuk og meget stor blomst, med lang blomstring i maj og juni. Desværre er væksten på ‘Pink Pearl ikke særlig god – med mindre den som stor beskæres og formes. Planten går tilbage til Waterer i England, før 1892. Den består af krydset R. ‘George Hardy’ x R. ‘Broughtonii’.  R. ‘George Hardy’ er et kryds mellem R. griffithianum  og R. catawbiense fra før 1884 – det er den duftende part af ‘Onkel Dines’. Endelig er der R. ‘Broughtonii, som er en R. arboreum hybrid fra før 1840.

R. ‘Pink Pearl’ og R. ‘George Hardy’ er således bestanddelen af det kryds som stammer fra D.T.Poulsens Planteskole i Kelleriis, så langt tilbage som 1936. Blandt mange frøplanter, blev efter bedste overbevisning den bedste udvalgt, og i en periode dyrket under et nr. Navnet ‘ Onkel Dines’ er aldrig blevet registreret i navnebanken i England. Planten er opkaldt efter Dines Poulsen (onkel) som ejede Kelleriis Planteskole.

Det vil være nogle læsere af denne blog bekendt, at det langt fra er første gang, jeg omtaler R. ‘Onkel Dines’.  Min begejstring fra planten stammer helt tilbage til de første 2 jeg købte til haven. Det var i 1981. Jeg var så heldig at finde et par planter som var enstammede (trukket op), og ca. 160 cm høje. De måtte hjem i haven. Det som startede den gang, er gået hen og blevet havens visitkort. Jeg havde ikke forestillet mig, at planterne udviklede sig til to træer. Stammerne er i en meters højde ca. 62-65 cm i omkreds (diameter ca. 21 cm i 2006). Kronerne, som er løftet så højt, at de fleste kan gå under dem, er ca. 4,5 m x 4,5 m. Ud over den imponerende vækst, bæres hvert år fra slut i maj, store mængder sartrosa blomster med DUFT.

Den gang for 31 år siden, var det lidt af en tilfældighed et jeg fik planterne. De stammede fra en engros-planteskole, som har købt dem hos Poulsen i Kelleriis, og derefter havde opstammet de unge planter, ved simpelthen over en flerårig periode at have brækket alle sideskuddene af.  Poulsen’s Planteskole havde været gennem store forandringer, og rhododendronproduktionen blev nedlagt til fordel for roser. I 1984 startede en tidl. elev fra Poulsen sin egen produktionsplanteskole. Han fik af sin gamle læremester lov til at opformere nogle af de hybrider, som bl.a. omfattede den “Kære Onkel”. Den fandt nu langsomt vej til flere detailplanteskoler, men først da jeg i artikler, og i mine bøger i 2000 og 2005 beskrev og bragte billeder af planten, blev den en rigtigt hit. 

R. ‘Onkel Dines’ kan anvendes til næsten alle formål i haven. Den vokser hurtigt, den kan dække udsigten til skuret hos naboen eller indsigten fra vejen, den kan stammes op, den kan anvendes som hæk og den kan beskæres. Ikke opstammede planter bliver på 15 år omkring 180 cm høje og 220 cm brede. Planten er særdeles hårdfør, og kan plantes overalt i haven. Den tåler naturligvis fuld sol.  Løvet er omkring 6×14 cm, friskgrønt og plant. Der er ca. 16 store blomster (7-9 cm i diameter) i hver klase . Knopperne er pink, mens de udsprungne blomster er sart lillarosa med cremefarvede indvendige striber og varm gylden midte. Farven kan være helt forskellig fra morgenlys til aftenlys. Dertil kommer duften, som er behagelig sød og vaniljeagtigtig. Den forstærkes i varmt vejr, og på gode aftener er en stor del af vores have et duftende paradis!

I dag kan R. ‘Onkel Dines’ købes hos de bedste detail planteskoler, ofte endda i 2 størrelser – men pas på! Planten bør være udstyret med en hvid “strip” med producentens oplysninger. Af denne skal det også fremgå, at det er en ægte plante. Der findes desværre efterligninger, hvor bl.a. duften mangler!

Vil du læse mere om de 2 planters skæbne – så se artiklen: “EN HAVE I EVIG FORANDRING 1970-2020 DEL 4”En have i evig forandring 1970-2020 del 4

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.