RHODODENDRON ‘INGRID MUUS’, syn. ‘Ingrid’

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘H.V.Rutgers’ blev hos D. T. Poulsen’s Planteskole i Kelleriis krydset med arten R. discolor. Årstallet svæver lidt, men det formodes at være i 1964 – eller der omkring. Resultatet blev en mellemkraftig plante med bred vækst – på 15 år ca. 150 cm høj og 180 cm bred. Løvet er op til 6 x 12 cm, sundt og mørkegrønt.                    Blomsterknopperne er dybt rosarøde. Blomsterne er i udspring kirsebærrøde. De afbleger meget lidt, og er til slut dyb pink. Indv. er der en svag rødlig tegning. Der er 14-15 blomster i de store blomsterstande, hver med en diameter på ca. 8 cm – og så DUFTER de herligt i varmt vejr.                                                                                                               Vildarten i krydset, R. discolor, er en underart af R. fortunei fra meget store områder i Kina. Denne gruppe Rhododendron er meget hårdføre og en af de bedst duftende!

‘Ingrid Muus’ kan anvendes alle steder i haven, hvor der plads til en stor plante. Den tåler også beskæring som hæk, og så er det en blomsterfarve, som giver karakter i haven. Den produceres i dag af en af de tidl. medarbejdere fra D.T.Poulsens planteskole, så passer den lige til dig, så spørg efter den hos din plantehandler.

I min bog “Rhododendron – og hvad dermed følger” blev planten vistnok omtalt for første gang. I bogens første udgave, var den omtalt som R. ‘Ingrid’. Ved dronnings Ingrids død fik jeg en henvendelse fra Niels Poulsen (Kelleriis), om en ændring af navnet for at undgå, at dronningens og plantens navne blev kædet sammen. Det nye navn, som herefter blev anvendt i senere oplag, ‘Ingrid Muus’, skulle efter det oplyste henvise til en sød sygeplejerske, som havde passet onkel Dines (se denne plantebeskrivelse) særlig godt under et hospitalsophold.                                                                                                                                  I 2008, en efterårsdag på Aldershvile Planteskole, kom to ældre søde damer hen til mig. Den ene spurgte meget forsigtigt til en rhododendron ved navn ‘Ingrid Muus’. Jeg viste hende planten, som en regnvåd oktoberdag ikke gjorde meget stads af sig. Hun så begejstret på den og forklarede, at da hun var ‘Ingrid Muus’, måtte hun eje planten – og hermed blev historien bekræftet!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Pink Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s