RHODODENDRON ‘SNEHVIDE’

Rhododendron ‘Snehvide’ er i mine øjne alt for lidt udbredt. Med sine smukke grønne blade og let duftende blomster ind i juni, burde den rangere højere på listerne over de store hvidblomstrende Rhododendron.

Portræt af en hybrid

‘Snehvide’ er en anden Rhododendron fra D. T. Poulsen’s Planteskole i Kelleriis. Den dateres tilbage til 1956, og forældrene er et kryds mellem Rhododendron soulei og en ukendt partner. R. soulei stammer fra de centrale dele af Sichuan, hvor den vokser helt op i 4.300 m højde. Blomsterfarven er varierende fra rosa til hvid, og løvet mellemstort og ægformet. Det er  ikke mange, om næppe nogen, af kendetegnene fra denne art som går igen i R. ‘Snehvide’, som har aflangt lidt spidst løv, hvide blomster med bølget rand og en let behagelig DUFT i varmt vejr. Blomsterstandene, med 8-14 blomster, og en diameter på ca. 8 cm varierer også fra R. soulei, hvis blomster er vidtåbne, glatte i randen og en del mindre i diameter. Hermed kan det fastslås, at den ukendte partner har haft virkelig stor indflydelse på afkommet!

‘Snehvide’ springer ud slut i maj. Knopperne er sartrosa og blomsterne først let flødefarvede med svag gul tegning inde i tragten. Efter nogle dage er blomsten helt renhvid. Planten bliver på 15 år 130 cm høj og 150 cm bred. Løvet er omkring 5×15 cm og frisk oliven- til mosgrønt, væksten er fast og kompakt. Planten har en god hårførhed, og kan anvendes både i vekslende sol/skygge og i fuld sol. Den er velegnet som solitærplante, men også som uklippet eller klippet hæk. Ligesom R. ‘Onkel Dines’ bliver den produceret i Danmark, og den burde kunne købes på de fleste velassorterede planteskoler.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.