RHODODENDRON ‘BASSE’

Rhododendron ‘Basse’

Portræt af en hybrid

Planten blev første gang omtalt i min bog “Rhododendron – og det der følger efter” i 2005. På det tidspunkt var den faktisk ikke i produktion, men jeg kendte den meget flotte plante, som står ved et af producentens drivhuse. Når man en varm sommerdag nærmer sig stedet, strømmer den dejlige duft én i møde. Når der både er duft, og tilmed smukke blomster og blade, var det oplagt at få planten med det sjove navn udbredt. Efter det oplyste er den navngivet efter en kendt plantemand, Basse Deichmann. Mon ikke det var hans kælenavn?

Rhododendron ‘Basse’ stammer oprindeligt fra D.T.Poulsen’s Planteskole i Kelleriis. Her blev vildarten smirnowii krydset med en ukendt partner (som må have medbragt duften!). Årstallet er heller ikke kendt, men den gamle plante hos producenten må være 40 år eller mere. Væksten er høj og kraftig, på 10 år 120 x 140 cm. De læderagtige halvblanke 5 x 18 cm olivenfarvede blade er kraftige. Blomsterstanden indeholder 6-8 blomster med en diameter på 7-8 cm. Der er 5 kronblade og et langt snabelformet støvfang, som yderst er kraftigt rosafarvet. Støvdragerne er til gengæld små. Knopperne er pink og blomsterne er lys lillarosa med rosa striber på ydersiden af kronbladene. Indvendigt er der en kraftig gyldenplettet ganetegning. Duften er behageligt krydret. Blomstringen finder sted fra midten eller slutningen af maj. Hårdførheden er særdeles god, og planten kan anvendes i fuld sol, som uklippet hæk eller solitær plante midt i haven.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s