RHODODENDRON ‘GRAZIELLA’

Rhododendron ‘Graziella’ i udspring

Portræt af en hybrid

Heldigvis er denne smukke bladplante ved at være til at købe på de fleste velassorterede planteskoler. Dens historie er lidt uvis. Den beskrives ganske kort i “The International Rhododendron Register” i London, hvor der står: “Formentlig en hybrid mellem R. ponticum (Kaukasus og Tyrkiet) og R. roxeianum (Tibet) muligvis hos G. Eschrich” Den produceres første gang omkring 1992 hos H. Hachmann.                                                   Denne hybridisering må siges at være ret speciel, idet de 2 nævnte forældre tilhører vidt forskellige grupper på kloden. Resultatet er til gengæld rigtig godt.

Planten bliver på 10 år omkring 80 cm høj og noget bredere. Den har meget slanke mørkegrønne blade, som er samlet i regelmæssige cirkler. Knopperne er mørke rødlige i vinterhalvåret. Ved udspring bliver de meget store purpurrosa og koglelignende. Der er 7-12 blomster i klasen. De er lysrosa på korte stilke og vidtåbne. Indvendig er der en lille rød plettegning. Blomstringen finder sted fra midten/slutningen af maj. Planten bør sættes i forgrunden af et surbundsbed, hvor den med sit smukke løv virkelig er en kontrast. Den kan også anvendes som solitærplante i f.eks. et hævet bed/stenbed, i indgangspartiet eller på terrassen. Den tåler fuld sol, men er også velegnet i vekslende sol/skygge, sågar i godt lys på husets nordside.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s