RHODODENDRON OREOTHREPES

Portræt af en art

Det smukke blålige løv på R. oreothrepes og en enkelt blomst, hvis  farve er så smukt afstemt med løvet.

        Det smukke blålige løv på R. oreothrepes er en dejlig kontrast i surbundsbedet.

Navnet betyder: “udbredt på bjerget”
Planten vokser i Tibet, Sichuan, Yunnan og Burma i 2700-4300 m højde i mange forskellige naturlige beplantninger og områder.
De lyslilla blomster, som ogsa kan være mere rosa, lilla eller lavendel, fremkommer midten af maj. Ældre planter blomstrer typisk lidt i aug.-sept.
Bladene er ovale, ret små, mat bleggrønne, og på undersiden næste blålige. Tilvæksten har røde grene og dekorative blågrå blade. En meget værdifuld plante mellem havens andre grønne Rhododendron.
Som 10-årig er den 60 cm høj. Den kan blive ca. 150 cm over mange år, men den forholder sig slank og opret i væksten. De oprette grene, med mindre sidegrene, giver planten en meget let og dekorativ vækst.
Planten er helt hårdfør, men beskyttes i naturen af sne. Hos os bør den stå lyst, men om muligt skygget for vintersolen. I strenge vintre kan en afdækning med granris de første par vækstsæsoner være gavnligt. Mine egne erfaringer er imidlertid, at selv den meget strenge og lange vinter i 2010-2011, ikke skadede planten nævnteværdigt, og den får faktisk en del sol om vinteren.

Smuk og dekorativ opret let busk i fuld flor ultimo maj.

                       Meget dekorativ blomstrende plante i havemiljø ultimo maj.

Jeg anvender planten i forgrunden af bede med større Rhododendron, eller som en solitær plante i forkanten af et alpint granitbed, hvor den danner en smuk “figur” mellem andre lavere og mere bunddækkende Rhododendron, samt underbeplantet med Cyclamen, hvis rosa blomsterfarve understøtter de smukke blålige blade på rhododendron’en. Selv om det er en sjælden plante i danske haver, kan den købes/bestilles i specialplanteskoler.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s