RHODODENDRON TRICHOSTOMUM

Portræt af en art

Så rigtblomstrende er min R. trichostomum “Collingwood Imgram” hvert år.

Navnet betyder: “med en håret mund”
En art fra det nordlige og vestlige Yünnan og det centale Sichuan som vokser fra 2400 m til 4600 m højde i skovekanter, på åbne skråninger og mellem mindre buske. Ofte på ret tørre steder!
Meget variabel i blomsterfarven, fra hvid til dyb rosa over sart lilla og lysere rosa. Bemærkelsesværdige er de små rørformede blomster i tætte klaser i maj/juni. Min egen plante blomstrer i mere end 4 uger. Når planten har opnået vis alder, har man oven i købet den glæde, at den blomstrer igen fra slut i august og langt hen mod oktober – og det uden det går ud over blomstringen næste forår.

Min plante, som har været i haven i mere end 20 år, er busket i væksten, og nu næsten udvokset, omkring en meter i diameter.  Løvet er ganske småt, fra 2mm bredt og indtil 34 mm langt med små hår. Som ung kan planten være lidt åben og løs i væksten, hvilket den også vil være, hvis den plantes i skygge. I solen bliver den med tiden meget tæt og kompakt med forholdsvis tykke stammer og grene med mange sidegrene og et uhyre antal blomster. En virkelig god plante til et alpint surbundsbed, eller som “mellemplante” i forkanten i solen med andre mindre surbundsplanter.

R. trichostomum “C.I.” i udspring

Der er flere forskellige kloner i handlen hos velassortere planteskoler. R. trichostomum ‘Collingwood Ingram’ er rosa, R. trichostomum var ‘Arctic Tern’ er hvid og R. trichostomum ‘Pink Form’ er naturligvis pink.

Havejere med hang til forsøg, finder i denne art også en spændende mulighed for at skabe en bonsai. Plant den i en lille skål i ren spagnum. Tilfør meget lidt surbunds-gødning i april, og husk at vande planten. Den skal placeres meget lyst (I sol kræver den mere pasning), og om vinteren er det nok at sætte den, lidt nedgravet,  ind mellem andre større Rhododendron i surbundsbedet. Her passer den sig selv til hen i marts.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s