RHODODENDRON NAKAHARAE + KLONER – bunddækkeplanter

Rhododendron nakaharae anvendt i solbeskinnet surbundsbed som bunddække.

Portræt af en art (sent blomstrende)

Navnet betyder: “efter G. Nakahara, japansk samler”
Stavemåden synes at være et lille problem. Der er ikke enighed mellem specialisterne om navnet skal staves: nakaharae (anvendes her, og f.eks. i Greer’s kataloger) og nakaharai (anvendes af Cox i Scotland).
Planten vokser i det nordlige Taiwan i 300-800 m højde i græsland.
Det er krybende planter som max. kan blive 30 cm høje. Mange kloner er meget lavere. Blomstringen er sen, juni/juli med meget store, 4 cm i Ø,  tragtformede åbne blomster, siddende enkeltvist eller 2-3 sammen. Farven er kraftig orange eller teglfarvet.

Løvet er ganske småt, 0,5 cm til 1,5 cm eller lidt større, med små skinnede brune hår.
Planterne er stedsegrønne og gode som bunddække. De kan anvendes på solbeskinnede steder, på plantemure (hvis der er fugt nok), hvor de hænger ned over murkanterne eller i alpine bede mellem større sten, men også som bunddække på helt flade områder. Blot må der ikke være for meget skygge. Det går ud over blomstringen, og planterne bliver for åbne.

Der er flere navngivne kloner, bl.a. ‘Mariko’ som stammer fra Japan og ‘Mt. Seven Star’ fra et bjerg i Taiwan. Den sidstnævnte er meget lille og langsom i væksten, og egner sig bedst mellem sten i et stenbed, eller helt foran i “kælebedet”. En anden ekstrem lav og kompakt plante er en selektion af arten ved navn ‘Goendi’.

R. nakaharae ‘Goendi’ er meget lav. 8-12 cm er en dejlig højde i forkant af stenbed, eller mellem selv lavere Rhododendron. Hos os vokser planten i sol, men hos producenten står en plante i ret meget skygge mellem større planter. Begge steder lige vellykket.

SE INDLÆGGET  OM R. NAKAHARAE ‘MOUNT SEVEN STAR’: R. nakaharae ‘Mount Seven Star’ – bunddækkeplante

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Bunddækkeplanter, Dværg Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s