RHODODENDRON ORBICULARE

Portræt af en art

R. orbiculare har, set med mine øjne, meget smukke blomster.

Navnet betyder: ” cirkulær, rundlig” her henvises til løvets facon.
Planten vokser i vestlige egne af Sichuan i 2000-4000 m i lysere skove og mellem busketter og klipper.
De klokkeformede blomster er rosa, lys pink eller mørkere pink og uden indv. tegninger. De sidder på korte stilke i løse klaser i beg. af maj.
Væksten er kuglerund og det ovale/rundlige løv er matgrønt på oversiden, mere blågrønt på undersiden. Løvet varierer omkring 6-10 cm i diameter.
Planten bliver på 15 år ca. 150 cm høj. Den tåler fuld sol, men bør plantes med omtanke, da bladene er svagt hæftede. Det betyder, at den kan brække bladstilkene i hæftet i stærk storm.

Efter blomstringen prydes R. orbiculare med de smukke sartudseende næsten runde blade.

R. orbiculare er en god nabo til Rhododendron med slanke blade, f.eks. R. roxeianum eller R. ‘Graziella’, herved forøges prydværdien af begge planter året rundt. Hos os er den plantet med både smalbladede naboer, men også med den meget storbladede R. sutchuenense i nærheden. Mellembeplantningen er småløvede dværgrhododendron, lyng, Cyclamen og div. små løgvækster, samt et par store høje liljer med blomst i juli/august.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s