RHODODENDRON WILLIAMSIANUM

Portræt af en art

Rhododendron ‘williamsianum’ i udspring med store knopper og dejlige klokkeformede blomster.

Navnet betyder: “Efter J.C.Williams, plantesamler, 1861-1939 fra Caerhays Castle, Cornwall”
Planten vokser i Sichuan på 2 bjerge og i enkelte isolerede grupper i 2400-3000 m højde imellem klipper.
Blomsterne er meget sart rosa. I udpring mørkere, senere lysere og lysere. På ydersiden findes svage til stærkere rosa striber. De er klokkeformede og i forhold til løvet meget store, omkring 3-5 cm i Ø men kun 1-3 blomster pr. knop.

R. williamsianum ‘Album’ er en hvid klon, hvis blomster er lidt mindre og renhvide. Løvet på den er også mindre og mørkere, mere til den blålige side.  Blomstringen finder sted fra april til ind i maj.
Løvet er cirkelrundt – især på ældre planter – på størrelse med en femkrone. Det er blankt og mørkt. Tilvæksten er bronzefarvet og meget blank. Løvets bagside er lysere grøn.
Blomsterknopperne er røde hele vinteren igennem. Planten vokser langsomt, men bliver på 25 år omkring 140 x 140 cm.

Her ses den fantastisk smukke blomstring, som efterfølges at den bronzefarvede nyvækst.

En plante der bør være i enhver samling. En af de smukkeste Rhododendron. Den har i mange år haft ord for at være lidt “vanskelig”. Det kan jeg slet ikke tilslutte mig. Jeg kender planter som står i sol hele dagen, og andre som står i lys skygge, alle er de blomsterrige og flotte planter. Faktisk er det svært at finde Rhododendron, som bliver rigtig smukke i skyggen, men det kan netop ‘williamsianum’ klare. En egenskab som er givet videre til de fleste af de mange hybrider med ‘williamsianum’. Her er altså et godt bud på Rhododendron til havens lyse skyggede plads, under større opstammede træer og husets nordside. Min egen plante står i et nordøstvendte hjørne, hvor den aldrig får sol, men et godt lys oppefra. Den er meget kompakt og tæt, samt rigtblomstrende. Den hvide står et andet sted i haven, hvor den får sol fra øst til omkring kl. 16. resten af tiden åbent eksponeret, men uden sol.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s