RHODODENDRONBLOMSTER – VISNE

Visne blomster, skal de fjernes?

Flot frøstand på yakushimanum x pachysanthum. Hvis den skal brækkes af, gøres det ved at tage om basis med tommel- og pegefinger, hvorefter frøstanden bøjes til den brækker af. Nogle R. er så seje, at det er bedre at bruge en saks. Dette vildartskryds, sætter færre blomster, hvis ikke frøstanden fjernes. Personligt synes jeg frøstanden på denne artshybrid passer godt til løvets smukke lyse blålige indument. Her er så et valg: flere eller færre blomster næste år!

I princippet nej! Hvem fjerner dem i naturen? Det er der naturligvis ingen der gør, og planterne blomstrer, for hvordan skulle de ellers formere sig?                               Spørgsmålet er dog ikke helt så enkelt, som det lyder.

Her i haven fjernes alle visne blomster på de planter som har enten de grimmeste frøstande, eller som er plantet tæt ved vinduer, døre m.m., så frøstandende “stikker lige i øjnene”. På de fleste almindelige hybrider mangler vi aldrig blomster. Der kan være enkelte grene som står uden knop, men det er ikke det almindelige billede. Dog er der nogle hybrider, og en del vildarter, hvor jeg erfaringsvist fjerner de visne blomster, fordi jeg ved, at der ellers kommer færre knopper næste år. De meget store planter bliver aldrig befriet for visne blomsterstande – jeg kan ikke nå derop! Dværgrhododendron og Japanske Azalea får aldrig fjernet de visne blomster, det ville kræve en beskæring. Iøvrigt blomstrer de lige overdådigt hvert år.

R. 'Onkel Dines' knap 5 m høje, fotograferet den 10.6.2013. Selv med en stige, er det umuligt at fjerne de visne blomsterstande, hvilket ikke er sket i flere år. Blomstringen kan alligevel ikke være mere overvældende, men sorten er også meget nem som haveplante.

R. ‘Onkel Dines’ knap 5 m høje, fotograferet den 10.6.2013. Selv med en stige, er det umuligt at fjerne de visne blomsterstande, hvilket ikke er sket i flere år. Blomstringen kan alligevel ikke være mere overvældende, men sorten er også meget nem som haveplante.

Konklusionen må derfor blive, at det er op til hver enkels temperament, ordenssans og tid, om de visne blomster skal brækkes/klippes af.

Læs også artiklen: Frost i april – katastrofe

Læs også artiklen: Blomstring forår 2017

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s