AZALEA – DEN OVERSETE RHODODENDRON

Azalea

Azalea (Rhododendron) ‘Glowing Embers’ springer ud omkring den 1.6. Azalea findes i alle farvenuancer, fra renhvide til dybrøde, fra sarte til kraftige farver. De fleste Azalea blomstrer lidt senere, eller senere end de stedsegrønne Rhododendron.

Egentlig kaldes den for AZALEA, men rent faktisk er det en Rhododendron, som til forskel for de stedsegrønne er løvfældende.

‘Knap Hill Home Bush’blomstrer i starten af juni, hvis den står uden direkte sol, men uden skygge (nordside/østside). Blomsterne er samlet i tennisbold store runde klaser.

Hvorfor den plantes så lidt (alt for lidt) i de danske surbundsbede, kan man kun gisne om, og det vil næppe føre til noget fornuftigt, her på beskeden plads at prøve at finde en årsag. En ting er dog sikkert, at i tyske og engelske haver især, plantes der rigtig mange Azalea.

Når et Rhododendronbed sammensættes fravælges Azalea oftest. Ved dette fravalg mistes en stor værdi i bedet. Mange Azalea har et utroligt fint løv ved løvspring om foråret. Midt i maj, for de flestes vedkommende, viser de sarte lysegrønne, rosa eller sart bronzefarvede blade sig. Nogle er næsten transparente i begyndelsen, andre har tydelige små hår, som kan give bladet et ekstra farvepift. For manges vedkommende forbliver løvet grønt, men med et anderledes farveskær, end rhododendronløvet. Fra september og frem mod vinteren ændrer løvets farver sig til kraftigt lysende gult. Nogle bliver mere rødlige, andre er orange, og nogle planter skifter endda løvfarven mellem gyldne nuancer til mørk vinrød. Mellem de stedsegrønne blade, er dette farveskift en voldsom og smuk oplevelse.

R.viscosum ‘Juniduft’ og ‘Karminduft’ i juni, De har stået på pladsen i 8 år, og er i dag næsten 2 m høje. De bliver beskåret på siden mod fliserne, men blomstrer alligevel.

Blomstringen finder sted som en forlængelse af de stedsegrønne rhododendron. Nogle Azalea blomster ganske vist også tidligt, men det er ikke svært at finde arter, eller sorter, med en blomstring slut i juni og ind i juli. Farverne på Azaleablomsterne er næsten altid mere lysende og klare end de stedsegrønne. Tilmed findes der både arter og sorter med dejlige dufte. Moderne planteproducenter forsøger sig med mange krydsninger, og beholder naturligvis de bedste – og de duftende blomster i deres produktion. Så listen med dufte bliver stadig længere.

Om vinteren kan planterne ikke prale med hverken farver eller dufte. Alligevel tager de sig godt ud, plantet mellem stedsegrønne Rhododendron. Deres, især med alderen, tætte grenbygning med mange små kviste, samler regndråber som spiller med farverne som var det diamanter, når solen rammer dem. En tåget morgen, hvor dråberne hænger helt tæt i de mange edderkoppespind, eller når rimfrosten fortykker spindets fine tråde, så de ligner et gennemsigtigt teatertæppe, er mindst lige så smuk, som når tøsneen bygger figurer mellem kvistene.

Azalea fortjener ikke at være så overset.

Niels Skjøldberg http://www.rhodospecialisten.dk

Skrevet på foranledning af GAU. Dansk Planteskoleejerforening. Surbundsplantegruppen. Nov. 2004

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s