RHODODENDRON HØJBED, KLYNER

Færdigt højbed 35 m2. Der er 1 skift foran mod fliserne og bagude opbygget til 3 skift. Der er et vandingsanlæg i bedet.

Som at lege med Legoklodser

Klyner i god kvalitet er lagt ud efter en opmåling. Bambuspindene bruges senere til at fastholde blokkene.

Et højbed er det perfekte bed til rhododendron og andre surbundsplanter. Du slipper for at grave ud, køre væk, og få ondt i ryggen! Planterne får det perfekte dræn, og drukner ikke i voldsom regn.

Klyner er tørveblokke, som købes i lidt forsk. størelser, alt efter leverandør. De kan formes med en håndsav, eller en motorsav (det koster en klinge). De kan skæres i næsten hvilken facon man har behov for, og bygges op til lave eller højere vægge. Ved anskaffelsen er de tørre. Våde blokke er meget svære at forarbejde. Når klynerne skal sammenbygges er det vigtigt at de skæres rene/glatte for enderne, så de kan presses hårdt mod hinanden. Når et par klyner er tilpasset, bør der bankes 2 50 cm bampuspinde lodret ned – en i hver ende. Pindene er med til at stabilisere blokkene. Senere når blokkene blive våde, vokser de  og presses derved tæt sammen. Nu får det hvidmos, som findes i spagnumblokkene, muligheden for at vokse på kryds og tværs igennem, og derved styrke blokkene. Rigtigt opbygget holder en klynevæg i mange år. Klyner i flere skift, skal være glattede på over- og underside. 

Flot tilpassede klyner ved havelåge.

 

 

Den sidste afpudsning, og så kan der fyldes op med grov spagnum.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s