RHODODENDRON SUTCHUENENSE

Foto fra Böhljes park ved Westerstede

Portræt af en art

Plantens hjemsted er det vestlige Hubei og østlige Sichuan i højder fra 1500-2400 m. Derude vokser den op som en paraplyformet stor plante mellem 4,5 og 10 m. Hos os kan den blive en 2-4 m, men det tager sin tid. Løvet er lettere kurvet i kanterne, med en bredde på op til 8 cm og en anselig længde på op til 30 cm. Denne art hører således til en af havens mest dekorative bladplanter. Væksten er lidt åben, men plantens størrelse indikerer jo nærmere et lille træ, så vækst og form passer fint sammen. Blomsterne som er ret store, åbne og tragtformede er fra næsten renhvide til ret dyb rosa. De fremkommer i milde vintre allerede i slutningen af marts. Tydelige er de mørkknoppede støvdragere og den store gyldengule griffel.

R. sutschuenense var. geraldii

Underarten R. sutchuenense var. geraldii (af nogle stavet ”giraldii”), har en blodrød meget stor ganetegning, som inderst går over i sort. Blomsterne på denne form er normalt også lysere. Begge former har en svag behagelig duft i solskin.

Placeringen i haven kan volde lidt hovedbrud. Det er en af de mest imposante planter, så den bør kunne ses fra mange vinkler/vinduer. På den anden side skal den helst beskyttes for stærk vind og vintersol, for ikke at få frost/tørkeskadet de store knopper. Vores står på husets østside under en opstammet Atlasceder. Her får den lige den rigtige beskyttelse i de kolde måneder. I sommerperioden skinner solen fra siden på planten, og lyset er fint nok, til at den virkelig udvikler de flotte blade. Alligevel må man ikke forvente at man hvert år får de smukke blomster at se. De springer ud i en mild periode, og så slår den danske vinter til, med endnu en kold frostnat.

Den smukke tilvækst i april/maj.

Nå plantestedet er fundet, så er der til gengæld god hjælp via planten, at skabe et rigtig miljø i haven. I nærheden skal man vælge planter med små blade, anderledes bladformer og farver. Det giver en fantastisk kontrast, som kan føre tanken hen mod en mere fremmedartet have. Når så ’sutchuenense’ vokser til, er det nemt at beskære den, eller ligefrem opstamme, med en, eller enkelte stammer. Herved opstår et havemiljø, som nok skal vække opsigt, og som man selv i det daglige kan glæde sig over. Ud over frostfaren for knopperne, er planten ikke særlig følsom, hvis den rette plads er fundet. Dog var der i 2011, efter de 3 måneder med frost nogle tørkeskader på randen af løvet, som hurtigt var dækket af den imponerende nyvækst i april/maj. Selv med de små forbehold, kan jeg kun anbefale planten.

læs mere:
https://rhodospecialisten.wordpress.com/2015/03/15/den-14-marts-2015-r-sutchuenense/

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s