RHODODENDRON CAMTSCHATICUM (* Therorhodium camtschaticum)

R. camtschaticum i blomst i august.

Portræt af en art (sent blomstrende)

camtschaticum betyder “fra Kamtschatka” Det er et af stederne planten findes, desuden i Alaska og Japan, hvor den vokser i gruset jord på åbne sletter og i klippesprækker. Planten er ganske lav, mest 15-20 cm høj. Den udvikler rodskud og breder sig således ganske langsomt til siderne. Løvet er småt, dog varierende fra 1,5 cm langt og 0,8 cm bredt, til noget større. Det er lysegrønt med fine hår. Om efteråret farves løvet gyldent til gult, og falder derefter af. Tilbage står de sidste oprette visne blomsterstilke med frøstande. I det rigtige miljø, f.eks. groft gruset spagnum, i stensprækker i det alpine bed, eller i klyner, er det ikke ualmindeligt at finde små frøplanter!

R. camtschaticum ‘Red Form’

Blomsterne udvikles på årets nye skud, og altså ikke via knopsætning året forinden. De er på størrelse med en 2-krone, og sidder på lange stilke, enkelt eller parvist.. De første fremkommer i juni. Klippes de visne blomster regelmæssigt af, kan planten blomstre frem til okt. Den almindeligste farve er dyb rosa, men en mørkerød findes til tider på specialplanteskoler. Begge er nemme og blomsterrige, og planterne kan blive meget gamle. Plantes en lille gruppe med 20 cm afstand, vil de i løbet af nogle år, danne et smukt sommerblomstrende bunddække. Der er en mere sjælden hvid form, der, som jeg kender den er betydeligt lavere og langsommere voksende. Erfaring viser, at den hvide form er bedst i lys skygge, f.eks. på nordsiden af en større sten.

* Therorhodium er en underart i Rhododendronfamilien. Når man betragter camtschaticum’s vækstform og lange sommerblomstring, kan man hurtigt være i tvivl om der virkelig er tale om en Rhododendron. Det har botanikerne klaret ved at oprette en undergruppe i familien. Fanatikere er sikkert fristet til at anvende navnet Therorhodium. Rhododendron kan man dog stave til. Sortsnavnet er svært nok, så lad os lade det blive ved det gamle: Rhododendron camtschaticum.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron, Små surbundsplanter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s