HYDRANGEA PANICULATA BESKÆRING

Hydrangea paniculata 'Matilde'

Hortensie paniculata blomstrer på årsskuddene.

Hortensie er “opdelt” i 2 grupper. Den ene gruppe blomstrer for enden af årets tilvækst. I den anden gruppe, er de såkaldte havehortensie – H. machrophylla og dens mange sorter, som blomstrer på 2 år gamle skud.

Her drejer sig om de japanske Hortensie arborescens og paniculata, som med et par enkelte undtagelser blomstrer på årets tilvækst. Denne gruppe tåler tilbageskæring, endda en ret kraftig beskæring. Tidspunktet er lidt afhængig af, hvor man bor. I milde, f.eks. kystnære områder, kan man overveje at beskære om efteråret, men ellers er en forårsbeskæring at foretrække. Beskæring helt ned til 30 cm over jorden er mulig. Den bedste form er en såkaldt foryngelsesbeskæring. Nogle af de ældste grene kortes af, også under 30 cm, mens de øvrige ikke beskæres. Hvis hele planten beskæres vil de mange nye grene virke lidt risede, og blomsterstandene vil med deres deres vægt bøje grene og hoveder mod jorden. H. paniculata ‘Praecox’ og H. paniculata ‘Daruma’ er undtagelser, som blomstrer på 2 årig grene.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Hydrangea (Hortensia) og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s