RHODODENDRON og svovlsur amoniak

Ren kvælstofgødning kan være farlig!

Kvælstofmangel ses ved tydelige mørkere bladårer, end bladkødet. Ved kvælstofmangel kan planterne ikke optage anden nødvendig næring.

Hvis dine Rhododendron ser triste ud, har gullige blade med dårlig tilvækst, er det fordi der mangler næring.                                                                                                                              Førhen lød det gode råd, giv dem noget svovlsur aminiak. Heller ikke et dårligt råd – men farligt! – Farligt fordi kun de færreste haveejere har forstand på at dosere i de rette mængder. Svovlsur amoniak  er en ren kvælstofgødning, og kvælstof er en af betingelserne for gode sunde friskgrønne blade og den rette tilvækst. Faren ved at gøde med svovlsur amoniak er overgødskning. Der skal bruges så lidt, som maximum 100 gram pr. 10 m2. Jeg kan garantere for, at de fleste vil synes, at så lidt, slet ikke kan være nok! Tilmed er faren, at der kommer lidt for meget i enkelte “strøg”. Herved svides de fine små planterødder i overfladen af rodklumpen, som er så vigtige for Rhododendrons trivsel. Bare lidt for meget, kan slå planterne ihjel, eller skade dem lang tid fremover. Hvert eneste efterår møder jeg mange kunder i mit konsulentjob på Aldershvile Planteskole, som kommer med blade, som nærmest er brændt af i hele bladranden, eller blade som er tørre som te-blade, og døde. Det er resultatet af svidninger ved for kraftig brug af svovlsur amoniak.

Dertil kommer, at kvælstof i sig slet ikke er nok til at vedligeholde planterne. Alle de andre vigtige næringsstoffer kan slet ikke undværes.  Undlad derfor at eksperimentere, men køb en ordentlig surbundsgødning, som er sammensat således, at der både er den nødvendige kvælstofmængde, men også alle de andre næringsstoffer i det rette blandingsforhold. Der er mange gode surbundsgødninger/rhododendrongødninger på markedet. Personlig har jeg valgt at bruge den næsten økologiske gødning fra OSMO, hvis basisprodukt er tang og havalger. Den er nem at bruge, og selv en kraftig dosering, skader ikke rødderne.

Gød dine Rhododendron i april eller maj. Tidligt, hvis de er usunde, ellers skal det blot være inden midten af maj. Er de usunde, så gød igen ca. 15. juni.

Læs også: Gødskning af Rhododendron

Læs også: Rhododendrongødning – OSMO

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s