RHODODENDRON ‘PANDA’ – bunddækkeplante

Portræt af en hybrid 

Rhododendron ‘Panda’ mellem natursten under opstammet azalea.

Rhododendron ‘Panda’ har snart mange år på bagen, alligevel kendes den af alt for få. Krydsningen er lavet af den skotske rhododendronproducent P.A. Cox i 1973. registreret og bragt på markedet i 1982. Forældrene er en stedsegrøn azalea ‘Everest’ og den hvidblomstrende form af vildarten rhododendron kiusianum. Resultatet er en ret småløvet plante, 15 x 10 mm som er halvblanke og friskgrønne. Blomsterne er åbne tragformede, kridhvide, med en meget lille grønlig tegning i ganen. Størrelsen er mere end det dobbelte af løvet. Væksten er lav, næppe over 30 cm, men i solen faktisk mest lavere. Enkelte oprette grene kan klippes af, så planten forbliver helt pudeformet. Væksten er omkring 10 cm om året, og planterne når en ganske anselig bredde. Blomstringen finder sted fra juni og ind i juli.

Planten har mange anvendelsesmuligheder. Den tåler forbavsende meget skygge, men blomstrer bedst i fuld sol. Den kan beskæres med en hækkesaks, hvis man er grov, og højden holdes på 20 cm. den er velegnet som bunddække under større rhododendron, blot der er et godt sidelys. Den kan vokse på skråninger i spagnum, hvis der er den for rhododendron nødvendige fugtighed, og det er en fremragende plante i kanten af højbede, eller i små eller større fuldt solbeskinnede stenbede.

Rhododendron ‘Panda’ i forkanten af skrånende stenbed.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Bunddækkeplanter, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s