RHODODENDRON PRUNIFOLIUM – årets seneste blomst

Portræt at en art

Rhododendron prunifolium fotograferet sidste uge i juli. I starten er farven laksefarvet, senere laksrosa.

Navnet betyder med blommelignende blade. Planten findes i naturen på et meget begrænset område i lave bjerge på grænsen mellem Georgia og Alabama (USA) i 90-200 m højde.

Blomsterne er laksefarvede til orangerøde. Der er 4-7 slanke trompetformede blomster i hver klase. De er lidt mørkere i ganen og har dekorative støvdragere samt en flot griffel, som rager langt ud af blomsten. Blomstringen er den absolut sidste af sæsonens rhododendronblomster. Udspring ligger fra medio juli , alt efter sommerens varme og sol, eller plantens placering i sol, eller lys skygge. Enkelte år rækker blomstringen til ind i august. En sidegevinst til den sene blomstring, er den fantastiske duft af Heliotrop. På lune aftener rækker duften mange meter fra planten, eller føres rundt i haven af vinden.

Bladene er elliptiske, ca. 6 cm x  3 cm hos os. De springer ud i maj, og er friskgrønne og glatte med små hår langs midterribben. Plantens vækst er opret til lettere bred. På 10 år er den ca. 110 cm høj x 140 cm bred. Som ældre plante kan få en lidt pagodeformet vækst.

R. prunifolium i blomst den 31.07.15. Endnu en uges tid kan vi glæde os over blomsterne - og duften!

R. prunifolium i blomst den 31.07.15. Endnu en uges tid kan vi glæde os over blomsterne – og ikke mindst duften!

Prunifolium hører til den løvfældende gruppe rhododendron, af mange kaldet azalea. I oktober farves løvet orange til kobberbrunt i omkring en måned inden det falder. I mange bøger anses arten for at være mindre god i Europa, grundet mangel på konstant sommervarme. Min erfaring er, at det er en særdeles hårdfør og blomsterrig plante. Vi har haft vores i 23 år i år(2015). Den har aldrig svigtet (tilmed bor vi i et “kuldeområde”). Bemærkelsesværdigt er det, at den er så god i vekslende sol/skygge eller meget lys skygge, hvor de fleste andre løvfældende rhododendron bliver bedst i fuld sol. Jeg har som konsulent været med til at sælge mange hundrede planter, og har aldrig fået en tilbagemelding om, at planten ikke har levet op til beskrivelsen. Tvært imod, køber flere plante nr. 2!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s