RHODODENDRON RUSSATUM

Portræt af en art

Rhododendron russatum i en særlig mørk form.

Navnet betyder: “rødmende” Der må her hentydes til den mere eller mindre lilla nuance i den næsten blå farve.
Planten vokser i Yunnan og Sichuan i 3400-4300 m i skovkanter og alpint åbent land.
Blomsterne er utallige og dækker planten fuldstændig. De er blålige med violet tone, og der er flere navngivne farvevarianter. Det er en af havens ret tidlige rhododendron, tit fra slutningen af april og ind i maj. Ofte er der  en svag blomstring i sept. Der findes både en rosa og hvid form, som dog sjældent udbydes.
Løvet er varierende i størrelsen mellem 1,5 til 4 cm langt og op til 1,6 cm bredt, det har røde skæl på bagsiden og er  aromatisk duftende. I naturen bliver planten op til 180 cm høj. Det vil tage mange år hos os! Iøvrigt er der i naturen så mange forsk. kloner som aldrig når den højde. Det er disse former som normalt tilbydes. Planten har været kendt siden 1917. Cantabile bruges som synonym for russatum.

Rhododendron russatum compactum i stenbed.

I haven er det en yderst hårdfør plante. Den har det bedst i fuld sol, eller på en meget lys plads. Hos os har vi et par planter, den ældste er 30 år.  En anden vokser i et helt solåbent stenbed.            En kendt hybrid er russatum x ‘Blue Diamond’, som sælges under navnet ‘Gletschernacht’, som hentyder til den dybe farve. Den er opret og lidt højere i væksten.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s