RHODODENDRON WILLIAMSIANUM ‘TIBET’

Portræt af en hybrid

Rhododendron williamsianum hybrid ‘Tibet’ omkring den 1. maj.

Rhododendron williamsianum er en af naturens helt fantastiske arter. Ikke mindre fantastiske finder jeg mange af hybriderne med denne plante. Det er samtidig ikke den største hybridgruppe, og til tider kan udvalget hos planteskolerne være meget ensidigt. Den er beskrevne plante hører til en af mine favoritter.

Krydset er Rh. ‘Bismarck’ x williamsianum. Det stammer fra den tyske planteskole D.G.Hobbie i 1966. De næsten pinkrøde blomsterknopper åbner sig meget sart rosa for derefter ret hurtigt at blive til kridhvide klokkeformede blomster som sidder dekorativt hængende på korte stilke. Blomstringen finder sted primo maj.
Planten vokser meget langsomt og bliver kun 60 cm på 10 år. Løvet er ægformet, ca. 40 mm x 80 mm og mørkegrønt. Knopperne virker rødlige i vinterhalvåret.
Som de fleste williamsianum-hybrider kan den plantes i lys skygge og f.eks. på husets nordside, dog uden skygge fra trækroner direkte over planten. Den egner sig også som mellemhøj plante mellem store rhododendron inde i bedet, eller som kantplante i lyse skyggede områder.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s