SKRÅNING OG RHODODENDRON

 

Skråning med “hylder” opbygget af tørveblokke (klyner) samt store sten.

Billederne til dette indlæg viser tydeligt, at Rhododendron ikke er sarte over for plantning på de skrå flader inde i haven, eller måske ud mod vejen.

Som i alle andre beplantninger med Rhododendron, er det vigtigt at anvende en grov spagnum. Plantemetoden er ens, om fladen er vandret eller skrå. Hullet skal have en dybde som svarer til ca. 10 cm spagnum under planternes rodklumper.  Der plantes enten i plantehuller, eller der udlægges et 35 cm tykt lag spagnum på hele skråningen. Husk at spagnummen skal være våd, inden der plantes. Er det plantehuller skal der være rigeligt plads omkring rodklumpen, da denne først og fremmest vokser i bredden og ikke i dybden. Igen er det vigtigt at planternes ikke sættes dybere end de før har vokset.

Skråningen kan ændres til “hylder” ved at anvende tørveblokke (klyner). Sten kan også være et fint element mellem planterne. Plant bagved en sten, så løber vandet ikke så nemt fra. Hvis der plantes uden “hylder” kan det være klogt, at lave en lille vandret afsats til hver enkelt plante,  evt. med en lille forhøjning af spagnum foran, så vandet holdes tilbage omkring roden.

Flot beplantet skråning. Den vedligeholdes med en topdressing af spagnum samt gødning hvert forår. Bemærk variationen i løvtyperne. Bedet er en oplevelse hele året. Lugning forekommer aldrig her!

Når planterne vokser til, skal der blot udlægges en topdressing af våd spagnum hvert 2-4 år. Efterhånden som planterne vokser sammen, skygger de dels for fordampning på overfladen af bedet, dels bliver den våde spagnum ikke roddet rundt af solsorte og egern. Der skal naturligvis vandes, især på en skråning rettet mod syd. En siveslange eller et lille vandingsanlæg kan klare den sag. Husk at gøde om foråret ( f.eks. med Osmo surbunds-gødning) Løber vandet meget nemt fra skråningen, så gød en gang mere medio juni.

Der er ingen specielt egnede planter til en skråning. Tag de samme hensyn, som hvis det var et vandret bed inde i haven. Tænk på, om der er rigtig meget sol, også om vinteren, og vælg f.eks. R. yakushimanum eller yakushimanum-hybrider til det formål. Er der meget skygge, så vælg R. williamsianum-hybrider. Ellers bland planterne ud fra ønsket om farver, løvtyper og sammensæt med både storbladede og dværgrhododendron. De 2 bunddække Rhododendron ‘Wombat’ og ‘Panda’ er meget velegnede mellem større planter og frem mod skråningens fod.

Se også artiklen: prydgræsser – og så handler det også om skråning

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron, Vanding og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til SKRÅNING OG RHODODENDRON

 1. Annette Mitte Nedergaard siger:

  Hej Niels
  Godt nytår!
  Det ser super flot ud, især de sammen vokset rhodendroner! Kan du nævne hvilke rhododendron der er der?
  Jeg skal nemlig ha lavet en stor skråning med rhododendron og den skal være nem at holde, da det “bare” er ud til vejen og ikke en del af haven, men vil selvfølgelig gerne at det ser godt ud.

  Med venlig hilsen Annette

 2. Kære Annette. Billedet i artiklen viser en masse dejlige planter. Nogle af dem er nærmest “samlerplanter”, som jeg ikke ville plante ud mod vejen. Jeg nævnet her nogle navne, du kan måske finde plads i haven: R. makinoi, R. orbiculare, R. impeditum, R. pseudochrysanthum ‘Golfer’, R. yakushimanum, R. roxeianum m.fl. Jeg vil anbefale dig at bruge planter fra yakushianum gruppen (ikke selve arten), altså hybrider med denne meget hårdføre plante. De bliver mellemhøje. Lavere planter som er ret billige i anskaffelse er forsk. farver Diamant Azalea, R. ‘Kermesina’, forsk. navnesorter japanske Azalea og bunddække som R. ‘Wombat’ og R. ‘Panda’. Alle er stedsegrønne. Jeg ved ikke om du har mulighed for at komme på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Hvis ikke, skal du nok opsøge planteskoler med lidt bredere sortiment – i det mindste hvis du vil have nogle af de førstnævnte planter inde i haven. M.v.h. Niels

 3. Mie Hansen siger:

  Hej Rhodospecialisten. Dejlig side du har her, specielt for sådanne en som mig, som er ret ny i det at have en have da du skriver i et sprog jeg forstår. Jeg har luret en del på denne artikel, da jeg selv her en ret stor skråning i bunden af min have, som jeg gerne vil plate til så den ligner nummer to billede i denne artikel med de sammenvoksede planter. Er det muligt at de flere billeder fra samme skråning :) ? Jeg vil skyde min skråning til at være ca. 20×8 meter, er det muligt? tænker bare, når det først er vokset sammen så bliver det umuligt at komme til i midten. Hilsen Mie

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s