JAPANSKE AZALEA, BESKÆRING

Den hvide R. ‘Panda’ har nogle enkelte opretgående grene. De bør klippes af, for at holde planten som bunddække. Den røde opstammede azalea ‘Melilna’ bliver også beskåret lidt, så de hængende grene ikke fjerner synet af stammen

Formklipning, formindskelse eller flytning

Normalt er det ikke nødvendigt at beskære de småløvede japanske Azalea (såkaldte dværgazalea). De vokser kompakt og bliver sjældent særlig høje, fra 25/30 cm til 100/120 cm indenfor de første 10 år. Når planten anskaffes bør det allerede her overvejes, om planten skal have en lav krybende tendens, eller bliver højere i væksten. Disse oplysninger bør fremgå af plantecentrets etikettering eller skiltning. Alligevel stilles spørgsmålet om beskæring af disse småløvede, langsomtvoksende planter meget hyppigt, både i form af mails, men også som søgekriterie til denne blog. Altså må der være noget som går galt! Kan det være den manglende oplysning ved plantekøbet (forventet højde og bredde efter 10 år), eller er det en fejlplacering af den nyanskaffede, ofte ganske lille plante, hjemme i haven? Det kan være svært når planten er lille, at forestille sig størrelsen nogle år senere. Det skal siges med det samme, at en vej ud af størrelsesproblemet kan være at flytte planten til en bedre plads i haven. De småløvede dværgazalea tåler fint en omplantning. Husk rodzonen er ganske lille – vip den op af jorden, og giv den et nyt spagnumfyldt hul, med plads til siderne, gød og vand! Hvis dværgazalea’erne har stået i en årrække er de tit vokset sammen. Skilles de ad, afsløres en masse hel- og halvdøde små kviste. Plantet et nyt sted med luft og sol omkring, vil de meget tit skyde fra de ældre grene, og blive flotte igen. Al det visne klippes naturligvis af. Sammenvoksede grupper dværgazalea i samme eller matchende farver, er iøvrigt meget flot.

Hvert år reduceres denne japanske dværgzalea lige efter blomstring. Det er nødvendigt for at give fri passage, men også for helheden i bedet. Billedet er fra den 17.06.2012

Men – skal de klippes …. … er det mest fordi man gerne vil formgive dem. Der findes meget lave/fladtvoksende sorter som ‘Panda’ og ‘Wombat’ (se planteportrætterne om disse). Da de blev plantet var det hensigten af danne en ensartet blomstrende stedsegrøn bundbeplantning mellem større Rhododendron, i forkanten af bedet, eller mellem store sten i et stenbed. Enkelte af planterne er blevet højere end ønsket, eller de sender enkeltstående lodrette grene i vejret. De skal naturligvis klippes af, så det lave udtryk i bedet bevares. I andre tilfælde har man ønsket en lavere kantbeplantning, som nu fylder for meget i bredden. Måske har man ligefrem tilstræbt en lille hæk! Nyvæksten stritter lidt uregerligt ud til siderne, eller passagen forbi er blevet for trang. Så må saksen frem, og det kan godt være den store (hækkesaksen)!  Tidspunktet er meget vigtigt! Klippes i det tidlige forår klippes blomsterne af, og klipper man om efteråret fjerner man næste års blomstring, samt risikerer, at planterne ikke formår at skyde fra de afklippede bare grenender. Herefter bliver planterne åbne og grimme. Måske skyder de næste forår og bliver tættere igen – men sats ikke på det!

Det bedste tidspunkt er lige når blomstringen slutter! Det skal helst være inden for en ugestid efter blomsterne er begyndt at falde af. Nu kan saksen bruges, og er det ligefrem en lille hæk, så brug den store saks. Klip ind i planten, så der er lidt grønt tilbage på grenene. Selv om en masse nyvækst klippes af, kan planterne nå at skyde igen, og også at danne blomsteranlæg til næste års blomstring. Er det en bunddækkende dværgazalea, fjernes de enkelte opretstående grene nede mellem løvet af de fladereliggende grene. Det kan gøres både før, under og efter blomstring. Hvert 3-4. år går jeg lidt hårdere til nogle af mine bunddækkende planter. De klippes flade med en hækkesaks, mens der endnu er blomster på planten. Jeg vælger tidspunktet lige inden de falder af. Herved holder jeg vores bunddækkeflader nede på en 15-25 cm i højden. En gruppe ‘Panda’ klippes med håndsaks mellem de svenske granitsten de er plantet iblandt. Herved fremhæves både sten og planter.  Beskæringen af dværgazalea bør finde sted inden den 1.7., og gerne før, hvis planten hører til de tidligere blomstrende.

Foto fra ultimo maj 2018. I mere end 10 år har planten været klippet som vist ovenfor. Hvert eneste år kvitterer den med overdådig blomstring. Iøvrigt er det en R. ‘Kermesina’ (Japansk Azalea) som med sine 30 år i haven ikke mere er en “dværg”. Den klippes også i toppen og på siderne, men aldrig i en stram form.

Læse også: Japanske Azalea formning og tilpasning

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s