RHODODENDRON OG BARKFLIS

Den sikre vej til misvækst!

En væsentlig del af de mails jeg modtager, drejer sig om misvækst i Rhododendron. Det samme gælder de personlige henvendelser på planteskolen og forepørgsler via Haveselskabet.  Vedhæftede billeder, eller foto’s på iPads og iPods, viser planterne i deres miljø – godt pakket ind i barkflis omkring stammerne.

Rhododendron har et rodnet som ligger helt i overfladen af plantehullet, eller sagt på en anden måde, en meget kompakt rodklump, som udvikler helt fine bittesmå korte rødder som tilvækst. Disse rødder udvikles mest i overfladen af rodklumpen, der hvor der er mest ilt tilgængeligt. Dertil kommer at Rhododendron – og mange andre arter fra Lyngfamilien – stiller krav om tilstedeværelsen af kvælstof. Rødderne er tilmed så fine, at de  kun trives og udvikler sig i et meget porøst vækstmedie (i haverne = spagnum).

Årets rodtilvækst på en Rhododendron. Planten viser regelmæssig tilvækst på hele rodklumpen. Den har vokset i en potte, hvor der har været både den fornødne plads, og porøs spagnum i hele potten. Havde det været en ældre plante fra et bed, ville den største tilvækst have været i rodklumpens overflade.

Hvis plantens rodklump dækkes med et lag barkflis, hæmmes røddernes udvikling så meget, at planterne for det meste mistrives.

Barkflis anvendes af mange haveejere som et ukrudtshæmmende middel. Hvis det skal have en effekt overhovedet, skal laget være flere cm tykt. Barkflis’en omsættes over tid til muld. Hertil anvendes bl.a. kvælstof, som herved fjernes som tilgængelig for Rhododendronrødderne. Andre haveejere anvender barkflis som et forskønnende element, som dog ret hurtigt bliver lidt kedeligt at se på, ikke mindst når Solsorten har rodet grundigt i bedet. Er et lag spagnum ikke mindst lige så smukt? jeg spørger bare! Tilmed har det porøse spagnumlag den effekt, at planterødderne helt naturligt “trækkes” op mod overfladen hvor de befinder sig bedst. Dæk hvert 3.-4. år dine Rhododendron med et smukt lag grov spagnum (som heller ikke er kræs for dansk ukrudt). Alt efter planternes størrelse (højde) bør “topdressingen” med spagnum være fra 5-10 cm. Små Rhododendron naturligvis mindre. Når du har topdresset skal der gødes – men det skal jo gøres hvert år!

Læs også: Barkflis og Kakaoflis

Læs også: Barkflis og svamp

Læs også: Barkflis

Læs også: Syge Rhododendron reddet på målstregen

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s