RHODODENDRON ‘DRAPA’

Portræt af en hybrid (sent blomstrende)

Rhododendron ‘Drapa’ er en af de sene Japanske Azalea. Den blomstrer næsten hele juni.

Sentblomstrende Rhododendron er altid aktuelle. ‘Drapa’ er en dværgrhododendron, eller nærmere en “japansk azalea” (såkaldt obtusum hybrid), hvilket vil sige, at det er en langsomtvoksende stedsegrøn lille plante.

Forældrene er kryds mellem de 2 R. nakaharae hybrider ‘Squirrel’ og ‘Chippewa’, som blev “lavet” hos Hachmann i Tyskland og præsenteret i 2003. Den har været i handlen fra 2005. I modsætning til forældrene og vildarten R. nakahare fra Japan, som er teglfarvede til rødorange, er blomsterne karminrosa med en lille rødlig tegning på det øverste kronblad. Arvegods fra forældrene er de relativt store blomster, og ikke mindst den sene blomstring. I skrivende stund (24.06.2012) har vi 3 blomstrende planter i haven. Placeringen er ret forskellig. De står henholdsvis i lys halvskygge, østvendt med sol til kl. 13, vestvendt i fuldt lys, med sol fra kl. 8-16, og nordvendt i en varm gårdhave med meget lys og med sol fra kl. 13 til solnedgang. Alle planterne har været i blomst fra månedens begyndelse, og selv med de sidste dages næsten uophørlige regn, er der sikkert en blomstringsuge tilbage endnu.

Løvet er lyst friskgrønt, ret småt, spidst og ca. 1,5 x 3 cm forsynet med små hår. Hen over vinteren er løvet stadig flot. Væksten er meget tæt og kompakt. På 10 år bliver planten mellem 30 og 40 cm høj og op mod 70 cm bred. Vinterhårdførheden er særdeles god. Selv i sol og stærk barfrost har jeg ikke observeret bladskader. Da planten hvert år tilmed er særdeles rigtblomstrende, kan ‘Drapa’ kun få de bedste anbefalinger. Anvendelsen kan være i forkanten af et surbundsbed, som gruppebeplantning på terrassen eller i havens stenbed.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Røde Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s