MECONOPSIS BETONICIFOLIA – “Valmuesøster”

Kan det blive smukkere?

Der findes næppe noget smukkere end den “Blå Valmuesøster” Her i delvis aften modlys.

Denne fantastisk blå “øjenåbner” stammer fra Himalaya, Tibet, Yunnan og dele af Myanmar, hvor den vokser i sandet substrat i lyse skove og fugtige enge fra 3000-4300 m  med lav pH-værdi.

Planten har en “kødet” kraftig rodstok. Blomsterstænglen kan blive indtil 150 cm høj. Bladene og blomsterstænglerne er mere eller mindre besat med brunlige hår.
Løvet er stort ca. 8 x 35 cm. Der er indtil 6 nikkende store blomster på stænglerne. De kan være hele 6-7 cm i diameter. Ældre planter sender flere stængler med mange knopper i vejret. De kommer lidt forskudt, og er med til at forlænge blomstringen, som starter ultimo maj, og fortsætter til hen i juli.

Den himmelblå “Valmuesøster” blandt mindre Rhododendron i juli

Planten vokser godt i et surt lerholdigt substrat. Kan det ikke skaffes, er grov spagnum i surbundsbedet ok. Vigtigt er lys skygge og høj luftfugtighed, hvilket jo er nemmest i bunden af surbundsbedet mellem lavere og mellemstore Rhododendron. Nedfaldent løv, plantens eget løv og evt. grannåle skal blive liggende om vinteren. Det kan fjernes sammen med forårsrengøringen. Planten har ry for at være ret kortlevende, men med den beskrevne placering i bunden af et af havens surbundsbede, har jeg ingen problemer med at holde liv i planterne. Iøvrigt er frøformering meget nem. Lad frøstandene blive modne, pil dem af, og opbevar dem. De skal sås i det tidlige forår. De spirer hurtigt og skal herefter prikles ud i potter. Jeg sår i drivhuset i februar/marts. De første planter er i potter i maj. De kan udplantes på voksepladsen samme forsommer, eller vokse videre i potter til næste år. De blomstrer allerede andet år, senest 3. år.

Meconopsis betonicolia ‘Alba’ er en hvid form. Vækst som ovenstående. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til MECONOPSIS BETONICIFOLIA – “Valmuesøster”

  1. Erik Stubbe siger:

    Jeg har i flere år forsøgt at så MECONOPSIS BETONICIFOLIA det er ikke lykkes endnu. jeg har selv mange Rhododendron i min have, jeg har 2000 km2 have og det er mest rhododendron jeg har. M. Cambrica gror over alt i min have, jeg ved ikke om det kan fortælle dig noget om min jord.
    Jeg tilføre hele tiden min have spagnum, det er en stor opgave jeg køber et læs en gang om året.
    Ps. jeg har M Betonicifolia i haven men dem har jeg købt.
    MVH Erik Stubbe

  2. Kre Erik Stubbe! Meconopsis betonicifolia er ikke verdens nemmeste staude. Den har ry for at vre ret kortlivet – ca. 2-4 r i haven, men mange mister den hver r. Alligevel har jeg ret meget held med den. Det skyldes mske, at jeg holder lvet nede i skyggen mellem de lidt strre rhododendron. Det er et trick jeg har lrt i Tyskland. Her psts det, at hvis lvet str meget skygget, og hermed i surbundsbedet ogs ret fugtigt, lever planten i flere r, og det synes at vre rigtigt. Jeg dyrker den i ren meget grov spagnum. Der gdes med Osmo surbundsgdning, som jeg bruger i lidt strre mngder end der angives p pakningen (Vores ret store Rh. fr noget mere gdning, og tilsyneladende passer det fint til M.b.). Desuden srger jeg for at der drysser fr ud fra de trre frkapsler i august. Der er mange fr, og jeg hster hvert r en del, som jeg bredsr i en lille styroporkasse i januar/februar (husk fret skal udsttes for frost – evt. efter en tur i fryseren, ellers spirer det ikke). Hos os er der frplanter i bedet. De udsede fr spirer ogs fint i lbet af marts/april i drivhuset. De bedste prikles i sm rum i priklekasser nr de er 1-2 cm hje, hvorefter der er nye planter til udplantning i juni. De blomstrer nste r. Billedet viser faktisk en plante som nok er 5-6 r! Mske er der en ting som kan betyde noget. Hvis der tilfres for meget spagnum p M.b. kan det vre at den “kommer til at st” for dybt, og dermed rdner i rodhalsen. Fret jeg sr, kommer heller ikke dybt ned. Faktisk dkkes det kun lige i skassen. Det som kommer ud i haven p voksestedet, bliver slet ikke afdkket, det finder selv ned i den porse overflade. Meconopsis cambrica – den gule “Valmuesster” stammer fra det vestlige Europa. (M.b. er fra Tibet). Den gule M. har hos os vret et problem, som vi har brugt lang tid p. Den vokser hvor det passer den, trt, solrigt, fugtigt, surt, mellem sprkker og andre planter, og kan virkelig blive belastende. Nu har vi kun f, og srger for at fjerne frstandende. Jeg hber ovenstende hjlper dig Med venlig hilsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s