RHODODENDRON MINUS, syn. R. punctatum

Portræt af en vildart (sent blomstrende)

Den amerikanske vildart Rhododendron minus i fuld blomst i starten af juli.

Planten er hjemmehørende i USA i store områder i Tennessee, North Carolina, Georgia og Alabama i lavere “bløde” bjerge. Navnet betyder “mindre”.

På grund af sin meget sene blomstring er den et “must” selv i en lille samling af Rhododendron. Blomsterne er tragtformede, samlede i oprette smalle klaser. Der er indtil 12 blomster i en klase. Farven er sart purpurrosa til sartrosa. Indv. er der små røde pletter. Blomstringen finder sted så sent som fra midten af juni og rækker tit ind i juli.

Løvet er ovalt og tilspidset i begge ender. Tilvæksten er friskgrøn, sommerfarven er mørkegrøn, og om vinteren farves løvet svagt bronze. Planten bliver på 10 år ca. 90 cm høj og indtil 140 cm bred. Planten er opret let busket i væksten med stive grene. Det gør den velegnet som lidt større plante i stenbedet, men også som solitær plante mellem helt lave surbundsplanter i forkanten af et større surbundsbed. I år (2012) var de fleste knopper sprunget ud den 25 juni. De lyse lette blomsterklaser gør planten meget dekorativ. Den stiller ikke store krav til plantestedet ud over at det skal være lyst. Nordsiden uden skyggende træer, men med direkte lys ovenfra, er lige så godt en plads i solen.

I området hvor vores R. minus er plantet, vokser en større mængde Meconopsis betonicifolia (Tibets blå Valmuesøster) De danner en herlig baggrund, og de lysende blå blomster på de mere end 125 cm høje stilke, er et meget flot match til den sarte Rhododendronblomst. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s