RHODODENDRON FERRUGINEUM

Portræt af en art (sent blomstrende)

Denne gamle R. ferrugineum er 21 år. Højden er kun 50 cm men bredden er 140 cm.

Dværgrhododendron fra Alperne, Schweiz og Pyranæerne i 1500 m til 2300 m højde. Navnet betyder “rustfarvet” og henviser til farven på løvets bagside. Navnet “Alperose” anvendes om denne plante. Arten R. hirsutum er meget lign., men har i stedet hår på bladkanterne. Når man kører over Alperne slut i juni eller primo juli, kan store grupper rosablomstrende tæt forgrenede lave buske opleves.

R. ferrugineum slut i juni. Nyvæksten er helt sart lysegrøn. Skællene på løvets bagside bliver senere rustfarvede.

Blomsterne fremkommer i juni, og blomstringen fortsætter ofte ind i juli. De er rosa, smalle tragtformede ved basis men vidtåbne som en enzian. Nogle år er busken helt dækket af blomster, andre er år er de mere sparsomme. En hvid variation findes i naturen (R. ferrugineum ‘Album’).

Busken er meget tæt og kompakt, rigt forgrenet og helt fast i væksten. Løvet er dækket med små skæl, som på undersiden er brunlige (rustfarvede), dog ikke i nyvækstperioden, hvor farven er friskgrøn. I fuld sol bliver den mest kompakt med en højde på indtil ca. 50 cm. Bredden på 10 år er 65-75 cm, men over lang tid bliver den ganske bred. Hårdførheden er god. Bedste planteplads er i forgrunden af stenbeddet mellem større granitsten, gerne iblandet lidt groft granitgrus i spagnummen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON FERRUGINEUM

 1. Ulla Poulsen Precht siger:

  Hvor køber man en Rhododendron Ferrugineum ?
  Jeg kan godt lide den sene blomstring.
  Er der nogen forhandler på Fyn – eller kan man få en tilsendt ?

 2. Rhododendron ferugineum, og den anden vildart fra Alperne, Rhododendron hirsutum kan begge købes på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Telf. 4498 6789. De kan sikkert formidle den bliver fremsendt. Den kan også bestilles derude til afhentning, hvilket oftest er det billigste løsning. Den vil sikkert kunne købes enkelte andre steder, det kræver desværre nok, at der ringes rundt til de større planteskoler/havecentre.

 3. Hej Ulla!
  Om den dejlige plante kan købes på Fyn ved jeg ikke. Hvis du kommer omkring København, kan den normalt købes hos Aldershvile Planteskole, Bagsværdvej 194, 2880 Bagsværd.
  Ring evt. for reservation på 4498 6789. Er den ikke lager, kan den normalt bestilles nogle uger inden afhentning.
  Med venlig hilsen
  Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s